Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /latinica

“ILIDŽANSKI BORAC”: Sinonim za čuvara sjećanja i zaštitnika boraca Ilidže

Izvor: Opština Istočna Ilidža

Ilidžanski borac je organizacija koja je odavno postala sinonim za čuvara sjećanja i zaštitnika svih boraca Ilidže. Samim nazivom ove organizacije odaje se počast herojima rata, hrabrim, odanim ilidžanskim borcima, koji su preživjeli sve težine ratnih dešavanja, a posebno onima koji su svoje živote dali za slobodu i Republiku Srpsku.

Da ilidžanski borci ne zaboravljaju one koji su sa njima dijelili prve borbene linije, pokazalo se i tokom proteklog vikenda u Nišu.

Boračka organizacija „Ilidžanski borac“ organizovala je 27. juna 2020. godine prisustvo Vidovdanskoj akademiji u porti Sabornog hrama u Nišu, na kojoj je vladika niški Arsenije uručio Nini Vujošević, kćerki dr Miodraga Lazića, orden Svetog Romana prvog stepena, kojim je čuveni niški hirurg posthumno odlikovan, a sutradan, na Vidovdan, posjetu grobnom mjestu dr Lazića i parastos na Novom groblju u Nišu. Kćerki dr Miodraga Lazića uručena je zastava boračke organizacije, koja je osvještana u Jerusalimu na Grobu Isusa Hrista, kada je vršen parastos na četiri jezika za 1064 poginula ilidžanska borca.

Akademiji i parastosu prisustvovali su predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić i gradonačelnik Nenad Vuković, mnogobrojni borci igmanske, vogošćanske, rajlovačke, hadžićke, druge sarajevske i ilijaške brigade, koje su bile u sastavu sarajevsko-romanijskog korpusa, zdravstvene radnice koje su radile u bolnici “Žica”, te porodice poginulih boraca.

Svi zajedno su još jednom pokazali da Ilidža pamti svoje junake.

Filter 2019