Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /латиница

“ИЛИЏАНСКИ БОРАЦ”: Синоним за чувара сјећања и заштитника бораца Илиџе

Извор: Општина Источна Илиџа

Илиџански борац је организација која је одавно постала синоним за чувара сјећања и заштитника свих бораца Илиџе. Самим називом ове организације одаје се почаст херојима рата, храбрим, оданим илиџанским борцима, који су преживјели све тежине ратних дешавања, а посебно онима који су своје животе дали за слободу и Републику Српску.

Да илиџански борци не заборављају оне који су са њима дијелили прве борбене линије, показало се и током протеклог викенда у Нишу.

Борачка организација „Илиџански борац“ организовала је 27. јуна 2020. године присуство Видовданској академији у порти Саборног храма у Нишу, на којој је владика нишки Арсеније уручио Нини Вујошевић, кћерки др Миодрага Лазића, орден Светог Романа првог степена, којим је чувени нишки хирург постхумно одликован, а сутрадан, на Видовдан, посјету гробном мјесту др Лазића и парастос на Новом гробљу у Нишу. Кћерки др Миодрага Лазића уручена је застава борачке организације, која је освјештана у Јерусалиму на Гробу Исуса Христа, када је вршен парастос на четири језика за 1064 погинула илиџанска борца.

Академији и парастосу присуствовали су предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и градоначелник Ненад Вуковић, многобројни борци игманске, вогошћанске, рајловачке, хаџићке, друге сарајевске и илијашке бригаде, које су биле у саставу сарајевско-романијског корпуса, здравствене раднице које су радиле у болници “Жица”, те породице погинулих бораца.

Сви заједно су још једном показали да Илиџа памти своје јунаке.

Filter 2019