Wed. May 18, 2022
ћирилица /латиница

Маске неће бити препрека за легално гласање

Извор: Независне

Централна изборна комисија БиХ, Инструкцијом о поступању органа за спровођење избора на изборни дан у условима епидемије ковида-19 није прецизирала на који начин ће се вршити идентификација бирача на бирачком мјесту с обзиром на обавезу ношења маске и чињеницу да се идентификација врши путем личног документа.

У Централној изборној комисији БиХ рекли су нам да то није прецизирано те да ни земље које су недавно спровеле изборе нису имале посебне инструкције у вези са идентификацијом бирача на дан избора.

Иначе на недавно завршеним изборима у Хрватској, Србији и Сјеверној Македонији није било проблема приликом идентификације бирача иако је била обавеза ношења маски, осим у појединим случајевима када су бирачи само на трен морали повући маску надоље.

Подсјећања ради, Централна изборна комисија БиХ недавно је усвојила ову инструкцију, којом је, између осталог, прецизирана обавеза дистанце међу члановима бирачког одбора и посматрача од 1,5 метара као и провјетравање просторија на сваких сат времена. Поред тога, предсједници бирачких одбора задужиће и пакет средстава ради хигијенско-епидемиолошке заштите, међу којима су тоалет-папир, убруси, чврсти и течни сапуни, рукавице, комбинезони, визири, али и бесконтактни топломјери. Ту су и средства за дезинфекцију радних површина, а како су Независне недавно објавиле, у инструкцији се наводи и да ће се приликом бројања гласова морати одржавати физичка дистанција од најмање 1,5 метара, што ће, према мишљењу многих, бити тешко спроводиво.

И у локалним изборним комисијама истакли су да ће овај изборни процес у условима вируса корона бити неуобичајен те да има још пуно непознаница о томе како ће бити организован с обзиром на обавезу дистанце, забране већег окупљања итд.

Filter 2019