ИСТОЧНО САРАЈЕВО: Број обољелих од вируса корона свакодневно расте

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

На подручју Сарајевско-романијске регије забиљежено је више од 120 случајева обољелих од вируса корона у посљедњих двадесетак дана.


У посљедња 24 часа потврђено је 16 нових случајева. Поређења ради, у току априла и маја регистровано је 16 случајева.


Погоршање епидемиолошке ситуације на овом подручју резултат је непоштовања основних препорука – ношење заштитних маски и држање физичке дистанце, кажу наши саговорници.


У регионалној канцеларији Источно Сарајево Института за јавно здравство Републике Српске кажу да је највише обољелих на подручју за које је надлежан Дом здравља Источно Сарајево, а то су општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево. Ипак, по општинама, највише обољелих је у Палама.  


“Највише позитивних имамо на подручју Дома здравља Источно Сарајево и то је 50 лица. По општинама за које је надлежан овај Дом здравља то је 25 Источна Илиџа и 25 Источно Ново Сарајево. С тим да на подручју Источне Илиџе имамо 17 опорављених. На подручју које покрива Дом здравља Пале до сада су потврђена 44 случаја, од тога се њих 9 опоравило. На подручју Сокоца је 17 потврђених случајева, једно лице је опорављено. На подручју Трнова имамо два позитивна налаза“, рекао је Владо Миовчић, руководилац регионалног центра у Источном Сарајеву Института за јавно здравство РС.


Тестирања се настављају – у посљедња 24 часа прикупљено је више од 100 узорака. Ти резултати ће бити познати током викенда.


Тренутно је на ковид одјељењу Болнице Србија хоспитализовано 10 пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом. Један пацијент је на респиратору а неколико њих на терапији кисеоником.


“Укупан капацитет ковид одјељења је 42 болничка кревета и у једном моменту можемо имати 12 пацијената на респиратору. Уколико то буде потребно, можемо проширити капацитет”“, рекао је Небојша Шешлија, директор ЈЗУ Болница Србија.


Из Дома здравља Источно Сарајево апелују на поштовање прописаних мјера.


“Апеловао бих на становништво да се придржавају предвиђених мјера, да се носе маске и рукавице, да се врши дезинфекција, физичка дистанца и хигијена руку. Све како би се могућност преноса вируса свела на најмању могућу мјеру”, рекао је Данко Васиљевић, директор Дома здравља.

Filter 2019