Вирусолог из Србије открива које заблуде имамо о корона вирусу

Извор: РТС

Сада сви знамо некога ко је заражен, а чини се да о вирусу не знамо много више него што смо знали на самом почетку епидемије. Да ли нам је утисак исправан или смо само слуђени?

Вирусолог Ана Банко рекла је за РТС да о корана вирусу и даље постоји доста непознаница, али и да су многе ствари откривене од тренутка када се појавио.

Знамо за које се рецепторе веже, да се не насељава само у респираторним ћелијама, него да долази у контакт и са многим другим. У последњих недељу дан видимо да показује и неуроинвазивност, односно комликације на централном нервном систему и то је све оно што се у току ове пандемије открива“, рекла је докторка Банко.

Нас увијек плаши оно што је непознато, наводи докторка, и напомиње да се приближавамо и периоду када ћемо добити и вакцину.

Истиче да је вирус исти као као на почетку епидемије, онај који се појавио у Кини и изолован у јануару. Тај вирус, како каже, показао је тенденцију промјене када прелази из једног домаћина у други, али да те промјене нису довеле до забрињавајућег степена мутације. 

Према њеним ријечима, од почетка пандемије показале су се бројне заблуде о вирусу, јер је за научнике био нови инфективни агенс.

Као прву највећу заблуду о корона вирусу, докторка Банко је издвојила да асимптоматски носиоци не постоје, што се показало да није тачно.

Студије које су мериле концентрацију вируса у респираторном тракту између асимптоматских и симптоматских носиоца показале су да је та концентрација скоро подједнака, било да су у питању деца или одрасли. Тако да су они једнако опасни за околину, рекла бих и више опасни,  јер нису свесни да су инфицирани“, навела је докторка Банко.

Затим, да вирус смањује вируленцију, односно да губи способност за оштећивање ћелија. Докторка наводи да то ни у једној студији до сада није показано.

Једна од заблуда била је и да ће вирус нестати. “Овај вирус је показао изуетну адаптилну способност на човека и ми данас причамо о хуманом вирусу, што значи да он не може тек тако да нестане“, рекла је докторка.

Такође, прича да ће вирус нестати када се повећавају температуре и УВ зрачење не стоји, јер вируси као обавезни интраћелијски организми могу да преживе само у нашим ћелијама, каже докторка Банко и понавља да вирус подједнако циркулише и на јужној и на северној хемисфери. 

Према њеним ријечима, испоставило се и да је оптимизам да ће колективни имунитет бити створен брзо и да ће трајати дуго, нажалост једна од великих заблуда.

Filter 2019