Tue. Jul 14, 2020
ћирилица /латиница

Одборници задовољни радом полиције, размотрити расподјелу средстава од пореза

Извор: Срна

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас информацију о стању безбједности на подручју града за прошлу годину, у којој се предлаже континуирано присуство полиције на магистралним путевима на којима се догађају саобраћајне незгоде.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је новинарима да је стање безбједности на подручју града Источно Сарајево, према свим статистичким показатељима, задовољавајуће, чему је допринијела реализација пројекта видео-надзора, оснивање Форума за безбједност, оснивање полицијских станица Источна Илиџа и Источни Стари Град, као и формирање Станичног одјељења полиције на Требевићу.

Он је нагласио да увијек има простора да се сарадња Градске и Полицијске управе настави и унаприједи заједничким пројектима и да стање безбједности буде још боље, а да се грађани осјећају безбједније.

Шеховац је подсјетио и на тешко убиство Милоша Остојића, које се догодило почетком прошле године, те нагласио да заједно са Управом за тешки криминалитет раде на проналаску починиоца.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић истакао је да је заједнички пројекат видео-надзора, који је реализован средствима града, дао резултате, а настављен је постављањем уређаја за ноћно осматрање /ИЦ уређај/ на важним контролним тачкама.

Вучетић је нагласио да се у наредном периоду, због мигрантске кризе, мора радити на томе да се на подручју града стационира одјељење антитерористичке јединице.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић нагласио је да су данас усвојене и информације о раду Пореске управе, подручних јединица Источно Сарајево, Пале и Соколац.

Лучић је нагласио да у овој години наплата накнада и такса неће бити остварена као у 2019. години, али се нада да ће ускоро бити превазиђена и ова криза.

Он је истакао да Скупштина града тражи од градоначелника Ненада Вуковића да у скорије вријеме затражи састанак са директором Пореске управе да би разговарали о проблемима расподјеле средстава од ПДВ-а и поштовању одлука Скупштине града Источно Сарајево.

Лучић је нагласио да Пореска управа не поштује одлуку Скупштине града Источно Сарајево за прикупљање средстава комуналне таксе.

Он се осврнуо и на расподјелу кредитних средстава ММФ-а које је добила Република Српска, истичући да је град Источно Сарајево добио свега 226.000 KМ, умјесто 550.000 KМ.

Лучић је подсјетио да је прије десетак дана одржан састанак Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске, на којем је усаглашен приједлог расподјеле 30 милиона KМ средстава ММФ-а, гдје би се као критеријум узео коефицијент распођеле ПДВ-а, утицај вируса корона на привреду локалних заједница, развијеност општина.

“Надали смо се да ћемо као град добити средства која нас следују, а то је 550.000 KМ, што би готово задовољило потребе јер пуњење буџета од фебруара до данас не иде планираним темпом, с обзиром на утицај епидемије”, рекао је Лучић.

Он сматра да је распођела “тенденциозна, партијска и нису уважени критеријуми Савеза општина и градова”, те тражи да се ове неправилности исправе и да се свака локална заједница посматра на једнак начин.

Скупштина града Источно Сарајево донијела је одлуку о спајању Јавног предузећа “Градски радио” и “Медиа маркета”, односно телевизије “ОСМ”, као и одлуку о измјени и допуни одлуке о оснивању “Градског радија” и одлуку о измјени и допуни Статута ове медијске куће.

Filter 2019