Sun. Jul 12, 2020
ћирилица /latinica

Lazar Miovčić učenik generacije u OŠ “Jovan Dučić”

Autor: N.L.

Lazar Miovčić učenik je generacije u Osnovnoj školi „Jovan Dučić“ Kasindo, koja  tradicionalno, iz godine u godinu, iznjedri učenike, koji u daljem školovanju ostvaruju zapažene rezultate. Lazar je u školskoj 2019/20 godini bio ne samo učenik generacije u Kasindolu, već i jedan od najboljih u regiji. Pored odličnog uspjeha tokom devetogodišnjeg školovanja, učestvovao je na republičkom takmičenju iz fizike, matematike, pravoslavne vjeronauke, a nosilac je i Posebne diplome iz ovih predmeta. Takmičio se i iz srpskog jezika, informatike i hemije.

U upravo završenoj školskoj godini osvojio je prvo mjesto na Svetosavskom takmičenju iz matematike u kategoriji devetog razreda, koje tradicionalno organizuje Društvo matematičara Republike Srpske, na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. U novembru 2017. godine učestvovao je na prvom onlajn kolu na takmičenju iz robotike i tom prilikom je zajedno sa drugom iz devetog razreda Dimitrijem Ignjićem osvojio prvo mjesto u Regionalnom centru kojem pripada naša škola.

Lazar pohađa i Muzičku školu, gdje svira gitaru i osvaja brojne nagrade. U martu 2018. godine osvojio je 3. nagaradu u drugoj kategoriji disciplina gitara na XXV takmičenju  muzičkih škola Republike Srpske. U periodu od 2016. do 2019. godine učestvovao je na Međunarodnom festivalu gitare „GUITART FEST SARAJEVO EAST“.

Lazar Miovčić je i uspješan sportista. Član je TKD kluba „Tigar“ Istočno Sarajevo od 2012. godine. Epitet uspješnog sportiste dokazao je na Državnim prvenstvima, gdje je pored osvajanja medalja na Međunarodnim turnirima kao vice prvak BiH postao kadetski reprezentativac.

Milica Vuković, direktor Osnovne škole ”Jovan Dučić” Kasindo ističe da je ponosna na rezultate koje je Lazar nizao i u najboljem svjetlu predstavljao ovu školu. 

– Sve pohvale Lazaru, ali i njegovim roditeljima, koji su za primjer kako treba raditi i razvijati prave vrijednosti kod djece. Zajedno smo postavili odlične temelje na osnovu kojih će, ovaj mladi čovjek graditi svoju budućnost – rekla je Milica Vuković.

Uz iskrene čestitke i želju za uspjeh u daljem školovanju, ona je dodala da očekuje da Lazar nastavi tradiciju najboljih učenika ove škole.

– Naša škola može se pohvaliti da dugi niz godina ima učenike, koji su nakon daljeg školovanja i usavršavanja ostvarili velike reultate na Univerzitetma u Evropi i Americi. Pomenuću nekoliko njih, kao što su Jovana Veselinović, koja je završila studije Hemije u Bostonu, a trenutno je na doktorskim studijama u San Francisku. Zatim, Tihomir Elek, koji je završio Informatiku u Bostonu i trenutno radi na društvenoj mreži Twitter. Naš nekadašnji učenik generacije Marko Jovović osvojio je dva puta bronzanu medalju na juniorskoj Olimpijadi iz matematike i uzeo učešće na Matematičkoj olimpijadi kao učenik srednje škole, te je u roku završio Elektrotehnički fakultet u Sarajevu. Milena Šipovac završila je Tehničku matematiku u Beču, gdje je zaposlena kao asistent i pohađa masters studije na Tehničkom univerzitetu. Zanimljivo je da su se naši učenici generacije uglavnom opredjeljivali za studije Elektrotehnike, gdje su ostvarivali izvanredne rezultate- kaže Milica Vuković.

Osnovna škola ”Jovan Dučić” Kasindo jedna je od najstarijih školskih ustanova u BiH, a iduće godine proslaviće 120 godina postojanja i neprekidne tradicije školovanja djece sa ovog područja.

Filter 2019