Fri. Jul 10, 2020
ћирилица /латиница

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО: Једина компанија која израђује ортопедска помагала

Извор: РТРС

У Источном Новом Сарајеву од јесенас ради компанија која се бави израдом ортопедских помагала, једина такве врсте у источном дијелу Републике Српске.


Осим одличне сарадње са Фондом здраственог осигурања Републике Српске и локална власт препознала је потребу за таквом врстом ђелатности, те је бесплатно уступила на кориштење простор том предузећу.

Дејан Звиздало из Трнова, у рату је као дјечак остао без обје ноге до кољена. Обрадовало га је сазнање да у свом граду може да поправи протезе, а није ни слутио да ће убрзо почети да их прави.

Дошао сам као пацијент да поправим протезу, па се некако родила идеја да ме власник ангажује и запосли јер сам и сам заинтересован да израђујем протезе – каже Дејан Звиздало.

Објашњава, да је још почетник у овом послу, али да савладава занат и нада се да ће убрзо и сам правити протезе.

Свакодневно на врата овог предузећа долазе корисници, који траже поправку или израду нове протезе. За сваког је исти пут, узима се гипсани отисак, потом пластични одљевак, слиједи проба и ако одговара прави се протеза по највишим стандардима. Што је најважније све на једном мјесту.

Синиша Kнежевић, власник предузећа за израду протеза и отропедских помагла Источно Ново Сарајево, каже да је ријеч о протезама за све екстремитете, ортопедским улошцима, обући.

Ово предузеће сарађује са Фондом здраственог осигурања Републике Српске које у проценту од 95 одсто покрива трошкове набавке протеза, али и штака, инвалидских колица.

Препознали смо потребу наших корисника на овом простору да свакодневно имају неку врсту сервиса код нас. Пуно је РВИ, цивилних жртава рата, особа којима су усљед болести ампутирани дијелови тијела – рекао је Kнежевић.

Посебно се издваја услуга израде ортопедских уложака на основу 3Д отиска у посебној машини, једној од двије такве врсте у БиХ, а такво направљени улошци знатно олакшавају живот. Иначе, у овом предузећу међу шест запослених, осим Звиздала који је цивилна жртва рата, ради једна самохрана мајка и два демобилисана борца.

Filter 2019