Sun. Jul 12, 2020
ћирилица /latinica

Donacija Republike Koreje od 200.000 dolara za borbu protiv KOVID-19

Izvor: ATV

Republika Koreja će, u znak solidarnosti i posvećenosti unapređenju dobrih međusobnih odnosa, donirati BiH 200.000 dolara za podršku u borbi protiv pandemije virusa KOVID-19.


Potvrda donacije je stigla nakon prethodno obavljenih razgovora Siniše Berjana, ambasadora u Japanu i Republici Koreji (zemlja nerezidentnog praćenja), sa zvaničnicima ove države, a konkretizovana je prevashodno zahvaljujući zalaganju Kim Pil-voa, generalnog direktora južnokoreanskog Ministarstva inostranih poslova za Evropu.

Ova vrijedna donacija može se preuzeti u novcu posredstvom određene međunarodne organizacije ili Crvenog krsta BiH. Umjesto novca – ukoliko nadležne BiH institucije procjene – moguća je zamjena za donaciju u epidemiološkim zaštitnim maskama koje pružaju visok stepen zaštite od virusa (preko 94%) ili setovima za testiranje (PCR metod ili imunoblobulin) na prisustvo virusa KOVID-19, veoma traženim južnokoreanskim proizvodima na svjetskom tržištu, u istoj protivvrijednosti.

Republika Koreja je jedna od prvih zemalja, poslije Kine, u kojoj se pojavio virus. Prvi slučaj je registrovan već polovinom januara 2020. godine. Uprkos tome, ova zemlja, koju naseljava više od 50 miliona stanovnika i koja zauzima 11. mjesto na svjetskoj listi najrazvijenijih ekonomija svijeta, veoma se uspješno bori sa virusom i proglašena je za jednu od najuspešnijih zemalja svijeta u obuzdavanju širenja virusa. Registrovali su manje od 12.000 zaraženih osoba a stopa smrtnosti je 2,3 procenta. Trenutno imaju 1300 aktivnih slučajeva a testirano je skoro 1,1 milion osoba od početka pandemije KOVID-19.

Republika Koreja, kao uspješan primjer zemlje u borbi protiv KOVID-19, spremna je stečena znanja i iskustva podijeliti sa drugim državama svijeta. Ova zemlja namjerava, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za standardizaciju, registrovati 18 svojih programa kao međunarodni standard za kontrolu bolesti u svim fazama, od pojave bolesti do izliječenja. Osim ovoga, Republika Koreja takođe nastoji da postavi globalne standarde za mobilne aplikacije, dizajnirane za praćenje ljudi koji se nalaze pod režimom karantina, kao i standarde za procese imigracije kako bi se sprečili „uvezeni slučajevi“ KOVID-19.

Filter 2019