Sun. Jul 12, 2020
ћирилица /latinica

Brankova nagrada Matice Srpske-treća nagrada Anđeli Plakalović

Izvor: FILTER

Žiri za dodjelu Brankove nagrade Matice Srpske održao je danas sastanak na kome je odlučeno o nagradama za školsku 2018./19. godinu za diplomske i seminarske radove.

Žiri u sastavu: prof. dr Nevena Varnica, prof. dr Dragana Vukićević, prof. dr Vladimir Gvozden, prof. dr Vojislav Jelić (predsjednik), doc. dr Nataša Polovina pregledao je 15 prispjelih radova, koje su dostavile odgovarajuće katedre fakulteta iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Istočnog Sarajeva.

Prvu nagradu dobila je Isidora Bobić, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Drugu nagradu dobila je Branislava Stanišić, takođe sa novosadskog Filozofskog fakulteta.

Dodijeljene su tri treće nagrade, od kojih je jedna pripala Anđeli Plakalović, studentu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Anđela je dobila nagradu za svoj rad Postfolklorne paradigme u prozi Vladimira Kecmanovića.

U svojoj kolumni Studiraj srpski-studiraj svoje, Anđela Plakalović nedavno je pozvala na studiranje srpskog jezika i književnosti. Bila je student generacije, koja je diplomirala prosječnom ocjenom 9,86.

Brankova nagrada ustanovljena je povodom stogodišnjice smrti pjesnika Branka Radičevića. Od tada, Matica svake godine dodjeljuje nagrade za najbolje radove iz oblasti književnosti studentima za seminarske i diplomske radove napisane tokom redovnih studija, kao i za master radove pisane ili prevedene na srpski jezik. Predmeti radova mogu biti iz istorije i savremene srpske književnosti i iz drugih literatura svijeta, kao i iz kruga teorijskih pitanja literature.

Ovo je četvrta Brankova nagrada za studente Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Osim Anđele, treće nagrade dobili su i Davor Arnaut i Ognjen Todorović dok je Željka Pržulj 2006. dobila prvu nagradu za rad Priča o Strezu.

Filter 2019