Sat. Jul 11, 2020
ћирилица /латиница

Бранкова награда Матице Српске-трећа награда Анђели Плакаловић

Извор: ФИЛТЕР

Жири за додјелу Бранкове награде Матице Српске одржао је данас састанак на коме је одлучено о наградама за школску 2018./19. годину за дипломске и семинарске радове.

Жири у саставу: проф. др Невена Варница, проф. др Драгана Вукићевић, проф. др Владимир Гвозден, проф. др Војислав Јелић (предсједник), доц. др Наташа Половина прегледао је 15 приспјелих радова, које су доставиле одговарајуће катедре факултета из Београда, Новог Сада, Крагујевца и Источног Сарајева.

Прву награду добила је Исидора Бобић, студент Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Другу награду добила је Бранислава Станишић, такође са новосадског Филозофског факултета.

Додијељене су три треће награде, од којих је једна припала Анђели Плакаловић, студенту Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Анђела је добила награду за свој рад Постфолклорне парадигме у прози Владимира Кецмановића.

У својој колумни Студирај српски-студирај своје, Анђела Плакаловић недавно је позвала на студирање српског језика и књижевности. Била је студент генерације, која је дипломирала просјечном оцјеном 9,86.

Бранкова награда установљена је поводом стогодишњице смрти пјесника Бранка Радичевића. Од тада, Матица сваке године додјељује награде за најбоље радове из области књижевности студентима за семинарске и дипломске радове написане током редовних студија, као и за мастер радове писане или преведене на српски језик. Предмети радова могу бити из историје и савремене српске књижевности и из других литература свијета, као и из круга теоријских питања литературе.

Ово је четврта Бранкова награда за студенте Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Осим Анђеле, треће награде добили су и Давор Арнаут и Огњен Тодоровић док је Жељка Пржуљ 2006. добила прву награду за рад Прича о Стрезу.

Filter 2019