Wed. Jul 15, 2020
ћирилица /латиница

За санацију корита паљанске Миљацке 300 000 КМ

Извор: Срна

Јавна установа “Воде Српске” Бијељина и општина Пале потписале су споразум о реализацији пројекта “Санација регулисаног корита паљанске Миљацке”, чија је укупна вриједност 300.000 KМ.

Ова мјера је изузетно важна за Пале, не само у смислу заштите од поплава, него и у погледу даљег развоја туризма у овој општини, саопштено је данас из “Вода Српске”.

Споразумом је дефинисано да предузеће “Воде Српске” обезбиједи 200.000 KМ, док ће општина Пале из локалног буџета издвојити 100.000 KМ и неопходну техничку документацију, те бити носилац свих оперативних активности и процедуре избора извођача радова.

Начелник општине Пале Бошко Југовић нагласио је приликом потписивања споразума да регулисано корито паљанске Миљацке представља најважнији водопривредни објекат на Палама, који је тренутно и својеврстан отворени колектор у који се изливају све отпадне воде, због чега је угрожен и екосистем ове ријеке.

“С обзиром да општина тренутно реализује озбиљне радове и на изградњи нове канализационе мреже, овај пројекат ће још више допринијети да се спријечи даље пропадање паљанске Миљацке. Првобитна регулација корита урађена је 1983. године и од тада није било озбиљнијих санационих радова”, напоменуо је он.

Он је изразио захвалност предузећу “Воде Српске” и директору Мирославу Миловановићу за подршку реализацији овог важног пројекта.

Директор предузећа “Воде Српске” Мирослав Миловановић нагласио је да ће у оквиру овог пројекта бити урађени земљани и бетонски радови, као и неопходни радови на косинама насипа.

“Све ово ће нам помоћи да остваримо зацртани циљ, да заштитимо регулисано корито паљанске Миљацке, становништво и објекте, те да обезбиједимо виши ниво еколошке заштите ријеке”, рекао је Миловановић.

Након реализације овог пројекта, становници Пала требало би да уз уређени водоток добију и ново шеталиште, бициклистичку стазу и остале садржаје који ће побољшати квалитет живота у овој локалној заједници.

Filter 2019