Sun. Jul 12, 2020
ћирилица /latinica

ISTOČNI STARI GRAD: Računari za osnovce

Predstavnici Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske danas su u Istočnom Starom Gradu uručili devet “Raspberi paj” računara za osnovce iz ove lokalne zajednice.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović zahvalio je na donaciji i posjeti predstavnika Ministarstva, ističući da će računari biti dodijeljeni učenicima slabijeg imovinskog stanja, kako bi zajednički pružili jednake šanse đeci da uče i da se usavršavaju.

“Ovi mini-računari sa vlasititim operativnim sistemom i mini-programom za prve korake u programiranju namijenjeni su u edukativne svrhe i prati ih pisano uputstvo za korištenje”, rekao je Gašanović.

Na sajtu opštine navodi se da je cilj Projekta “1.000 za budućnost” da učenici osnovnih škola u 20 nerazvijenih opština u Srpskoj što prije dođu u kontakt sa modernom tehnologijom.

Projekat će biti realizovan u kontinuitetu, u prvoj fazi biće podijeljeno 1.000 računara koje su obezbijedile tri najveće IT kompanije iz Republike Srpske, a planirano je da u drugim fazama bude i proširen.

Prilikom ove posjete Gašanović i savjetnik pri Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Nikola Dragović razgovarali su i o projektu prvog IT parka u BiH, čija igradnja je počela u Istočnom Starom Gradu, te o mogućoj saradnji kroz ovaj projekat.

Filter 2019