Fri. Jul 10, 2020
ћирилица /латиница

СШ “28.јуни”: Дипломе тражене на тржишту рада

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

У Средњу школу „28. јуни“ у Источном Новом Сарајеву у школској 2020/21 уписаће се седам одјељења. За упис влада велико интересовање, јер је на тржишту рада изражена потреба за кадровима које школују.

Школују туристичке техничаре, угоститељске и кулинарске техничаре, техничаре информационих технологија, аутоелектичаре, техничаре друмског саобраћаја, те козметичке и фризерске техничаре. Највећи број ученика након средње школе одлази на факултет. Они који одлуче тражити посао са запошљавањем немају проблема, каже Борис Брајовић, директор СШ „28. јуни“

„Школујемо струке које су тренутно можда и најтраженије на тржишту рада. Угоститељство и туризам – немамо нијеног ученика који је завршио а да није добио запослење, ако је хтио радити. Сви ученици саобраћајне струке претходне генерације су запослени. Имамо информацију да ће матуранти струке козметичар и фризер сви бити запослени након добијања дипломе. То је сјајна вијест“, каже Брајовић.

Додаје да је пракса изузетно важан дио школовања поменутих занимања а она се осим у школи организује и код будућих послодаваца. Мјеста ће у новој школској години бити за седам одјељења са по 24 ученика.

„Упис за нове ученике биће организован у два рока и четири термина. У јунском року су два термина 15. и 16. јуни када се уписују ученици који имају 60 и више бодова. Затим 22.,23. и 24. јуни када се уписују сви остали ученици. Остављена су два термина у јулу, први је од 6. до 8. за оне који се нису опредијелили или нису уписали жељено занимање и посљедњи термин је од 13. до 17. јула“, појашњава Брајовић.

Родитељи или ученици на упис требају понијети свједочанства од шестог до деветог разреда и родни лист. У школи се због ванредне ситуације изазване појавом вируса корона предузимају све неопходне превентивне мјере, напомиње директор школе.

Filter 2019