Fri. Sep 22, 2023
ћирилица /латиница

Васиљевић о корона вирусу: Одговорност је на сваком појединцу

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Епидемиолошка ситуација на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа тренутно је стабилна, али нема мјеста опуштању, каже за “ФИЛТЕР” Данко Васиљевић, директор Дома здравља Источно Сарајево.

“Будући да је нови вирус КОВИД-19 присутан на нашим просторима, а међу становницима још увијек није развијен колективни имунитет, могућност трансмисије вируса са једне особе на другу и даље је присутна. Ипак, охрабрује чињеница да се на територији двије општине пацијенти позитивни на КОВИД-19 јављају спорадично, а код њихових контаката приликом тестирања није доказано присуство вируса”, каже Васиљевић.

То би, додаје, могло значити да је вируленција новог корона вируса у опадању, тако да би дисциплиновано провођење прописаних епидемиолошких мјера свело могућност ширења вируса на најмању могућу мјеру.

“Попуштањем ранијих ригорознијих мјера очекиван је одређен пораст заражених, али ми морамо свако понаособ учинити све што је у нашој могућности да не дође до масовнијег ширења заразе”.

Рад у вријеме ванредних околности

Устаљени рад у овој здравственој установи од појаве вируса у Републици Српској у марту, претрпио је велике промјене. Прилагођавање новим условима рада било је непоходно и радницима и пацијентима. На самом почетку специјалистичке службе су збрињавале само хитне случајеве, а Служба хитне медицинске помоћи радила је 24 сата и пружала помоћ свим становницима којима је то било потребно.

Служба породичне медицине радила је тако да су пацијенти са хроничним обољењима до своје редовне терапије долазили углавном контактом путем телефона. У посебним случајевима, уколико је породични љекар тако процијенио, пацијенти су на преглед долазили лично. Осим амбуланте у Војковићима која је радила само једну смјену, остале подручне амбуланте су привремено биле затворене.

“То је било неопходно због боље контроле епидемије,али и због прерасподјеле постојећег кадра”, појашњава директор Дома здравља у разговору за “ФИЛТЕР”.

Дом здравља Источно Сарајево је својим кадром и опремом обезбиједио функционисање карантина у мотелу “Топекс”, у којем је било смјештено 31 лице, углавном малољетници допутовали из Италије.

“Такође, пружали смо здравствени надзор и његу пацијентима позитивним на КОВИД-19 са блажом клиничком сликом који су били смјештени у изолаторијум у Студентском дому у бившој касарни “Славиша Вајнер-Чича”. Пружали смо подршку у виду транспорта и вршили здравствени надзор у карантину смјештеном у фискултурној сали у Kасиндолу, који је био намијењен лицима која су прешла границу БиХ”, каже Васиљевић.

Говорећи о осталим активностима у процесу организације рада у отежаним околностима, Васиљевић подсјећа да је у Дому здравља оформљенна амбуланта за пацијенте са симптомима акутне респираторне инфекције. Управо кроз ту амбуланту су прошли скоро сви пацијенти код којих је доказано присуство новог корона вируса.

“Свим пацијентима код којих је постојала сумња на инфекцију новим корона вирусом рађени су лабораторисјки налази и Ртг снимак плућа, као и тестирање на КОВИД-19. Већ на самом почетку,у нашем Дому здравља оспособили смо кадар и обезбиједили простор и опрему за узимање брисева. Уз све то,од стране радника Хигијенско-епидемиолошке службе вршен је здравствени надзор над више од 1.000 људи који су били у кућној изолацији, као и стална дезинфекција простора и возила”, присјећа се Васиљевић.

Kако су мјере попуштале, тако су и у Дому здравља прилагођавали рад са пацијентима. Тренутно специјалистичке службе раде са 75 % капацитета.

“И поред оваквог, потпуно другачијег начина функционисања, мислим да се није десило да неком пацијенту “закасни” неопходна помоћ. До сада, ни један радник Дома здравља није био инфициран новим корона вирусом. Овом приликом желим да одам признање свим запосленим радницима Дома здравља Источно Сарајево на до свему до сада урађеном у току епидемије”

Савјети

Директор Дома здравља суграђанима савјетује да се и даље придржавају мјера заштите, да редовно перу руке, одржавају хигијену дисајних путева, одржавају физичку дистанцу колико је то могуће, те да носе заштитне маске тамо гдје је то неопходно.

“Ношење маски је посебно важно уколико се појаве симптоми као што су повишена температура, бол у грлу, кашаљ, отежано дисање, пролив, губитак чула мириса и укуса.”

У случају појаве неког од наведених симптома, потребно је да се одмах јавите у хигијенско-епидемиолошки службу на број 057/230-456 у периоду од 7 до 15 часова или на број 057/340-782 од 00 до 24.

“Такође, наше суграђане молим за стрпљење. Након попуштања мјера велике су гужве у амбулантама породичне медицине. Свјесни смо да, поред објективних потешкоћа изазваних епидемијом, и ми запослени носимо дио одговорности за то. Могу да обећам да ћу заједно са својим сарадницима покушати да такве проблеме сведем на најмању могућу мјеру”, каже Васиљевић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com