Sat. Jul 11, 2020
ћирилица /латиница

Код куће је најбоље

Аутор: Биљана Самарџић

Ја сам професор Биљана Самарџић са Универзитета у Источном Сарајеву. Бавим се историјом српског језика, што значи да проучавам средњовјековне српске споменике „провлачећи“ их кроз све нивое језичке анализе. Та наша културна баштина представља свјетионик нашег идентитета и културе на овим подручјима.

Како сам ја одабрала овај позив и зашто? Та одлука није била нимало лака ни једноставна. Људи су ми говорили да као одликаш упишем нешто што је перспективно, добро за одлазак у иностранство и слично. Ја сам послушала себе и своје срце. Ту сам и данас, у својој кући, сада већ као професор и руководилац Катедре за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. И обишла сам то иностранство – и са породицом и као професор.

Катедра за српски језик и књижевност има организовану наставу на првом, другом и трећем циклусу студија. Њен статус данас и опстанак вишеструко је значајан. Нема Републике Српске без српског језика и ћирилице – личне карте српског народа. Другим ријечима, Република Српска је СРПСКА, само ако у њој сачувамо основне идентитетске критеријуме српског народа.

Свако ко упише овај студијски програм и заврши га биће „војник“ у одбрани нашег идентитета и Републике Српске. Материјалне ствари су пролазне, али историја памти само најхрабрије. Данас је храброст студирати српски језик, јер је он изложен нападима са свих страна. Зато и кажем да је студирање националних дисциплина данас и подвиг. Изузетно је лијепо и надахнуто бити дио те историје и проучавати како савремене токове и стање у српском језику и књижевности, тако и „завирити“ у нашу прошлост вођени Повељом Кулина бана, Мирослављевим јеванђељем, Горажданском штампаријом и слично. Тако ћемо и као народ опстати и сачувати свој идентитет у овим тешким временима.

Наша кућа је Република Српска-останимо у кући уз породицу и студирајмо на Универзитету у Источном Сарајеву. Дођите на Филозофски факултет! Дођите на Катедру за србистику! Чекамо вас!

Filter 2019