Fri. Jul 10, 2020
ћирилица /latinica

PALE: Kredit za investicije tri miliona, najviše za toplovod

Autor: FILTER/ M.K.


Opština Pale zadužiće se 3 000 000 KM, a sredstva će biti iskorištena za nastavak infrastrukturnih projekata i pomoć preduzetnicima koji su ekonomski pogođeni pandemijom virusa korona.


Odluka o kreditnom zaduženju usvojena je većinom glasova. Protiv su bili odbornici SDS-a i PDP-a te odbornik DNS-a.


Namjena kredita


–       Izgradnja toplovoda za potrebe izmještanja Toplane 800.000 KM
–       Izgradnja parka 780.000 KM
–       Druga faza izgradnje JU DC „Buba Mara“ sa vanjskim uređenjem 650.000 KM
–       Izgradnja i rekonstrukcija ulica 580.000 KM (ulice: Mihajla Pupina, Vojvode Radomira Putnika, Branka Radićevića, Jovana Dučića, Dobrovoljnih davalaca krci, Beogradska, Cetinjska)
–       Izgradnja kolskog mosta za naselje Obilićevo 190.000 KM


Jugović: I investicije i pomoć privredi


Kada imate nedostatak sredstava planiranih budžetom, onda trpe investicije i grantovi. Tu bismo došli u situaciju da trpe kulturni i sportski događaji, a nije nam to namjera. Nije nam namjera ni da zaustavimo infrastrukturne projekte. Cilj je da uzimanjem kredita za ulaganje u infrastrukturu, iz budžeta obezbijedimo najmanje 500 000 KM za pomoć naugroženijima u privredi” pojasnio je Boško Jugović, načelnik opštine Pale.


Ne radi se o predizbornoj priči nego o kapitalnim ulaganjima koja su važna za sve stanovnike Pala, kaže načelnik opštine.

To su stvari koje su se trebale rješavati prethodnih 20 godina i prethodna vlast je imala mogućnost čak i ugovoren kredit sa Evropskom bankom pa su na jednoj od skupština to odbili“, rekao je Jugović.


Tošić: Nepotrebno kreditno zaduženje

“Još smo u fazi neizvijesnosti posle pandemije virusa korona. U prva tri mjeseca su prihodi pali za 400 000 KM i u tu kalkulaciju nisu ušla dva najteža mjeseca za RS. April i maj će pokazati da nismo u zavidnoj situaciji i to su pokazatelji koji govore da je ovo ishitren potez. Nekorektno je da se na kraju mandata opština kreditno zadužuje”, smatra Igor Tošić, šef kluba odbornika PDP-a.


Blagojević: Načelnik popravlja ono što nije uradio


 “Načelnik pokušava da iskoristi ovu situaciju par mjeseci prije izbora da popravi ono što nije uradio u protekle četiri godine“, tvrdi Nikola Blagojević, šef kluba odbornika SDS-a.


Kubatlija: Malo pozicija, malo opozicija

Dižemo kredit za postojeće stvari koje već postoje u budžetu i to nije dobro za ovu opštinu. Mi smo trenutno opozicija i to nije naša volja, to je načelnik sa svojim timom odlučio iako nama nije jasno što se to tako desilo. Ima dobrih stvari koje podržavam ali sada sam opozicija jer je rukovodsto opštine tako odlučilo“, rekao je Marko Kubatlija, odbornik DNS-a.


Stanišić: Mišljenja opozicije neshvatljiva

“Opština Pale se, za razliku od mnogih drugih opština i gradova, ne zadužuje se kako bi platila plate i finansirala javna preduzeća, već kako bi finansirali nove investicione projekt”, rekao je Aco Stanišić, odbornik  DEMOS-a.

Lasica: Pale u konstantnom razvoju

Ukupna zaduženost opštine je devet odsto i krediti neće premašiti najviši dozvoljeni procenat zaduživanja od 18 odsto u odnosu na ukupan budžet opštine“, naveo je Siniša Lasica, predsjednik Skupštine opštine Pale.


Načelnik opštine Pale naveo je da će uskoro biti raspisan Javni poziv za pomoć privrednicima pogođenim virusom korona, za koji će se iz budžeta izdvojiti 150.000 KM planiranih podsticaja u oblasti preduzetništva i poljoprivrede, 200.000 KM direktne novčane pomoći radnjama koje nisu radile u toku vanrednog stanja, te 150.000 KM indirektne pomoći putem oslobađanja zakupa i plaćanja javnih površina.

Filter 2019