Sat. Jul 11, 2020
ћирилица /латиница

Британски амбасадор у посјети угроженим породицама

Британски амбасадор у БиХ, Њ.Е. Matt Field и представница Catholic Relief Services (CRS) за БиХ Debra Shomberg посјетили су данас осам породица у Фочи у ФБиХ и Фочи којима су подијелили пакете са храном и дезинфекцијским средствима како би ублажили тешко материјално стање у којем су се нашли током пандемије вируса Ковид-19.

„Било ми је задовољство, заједно са партнерима из Catholic Relief Services , начелницима општина и представницима локалних заједница, посјетити неке од најугроженијих породица у овим крајевима. Захваљујући DFID фонду Владе Уједињеног Kраљевства, били смо у прилици да у току пандемије КОВИД-19 одговоримо на најхитније потребе осјетљивих категорија друштва“, рекао је Филд.

Он је напоменуо да је осим ове помоћи Британска амбасада преусмјерила подршку и рад својих пројеката како би на најбољи начин одговорила на новонастале околности.

„Заједно смо у овоме и заједно ћемо се борити са посљедицама“, додао је.

Набавку пакета омогућио је Start Network донацијама британског Одсјека за међународни развој DFID и Фондације IKEA у оквиру пројекта „Хитна асистенција за старије особе“ који проводи Catholic Relief Services (CRS) .

„Увијек тежимо да помогнемо најрањивијим грађанима, посебно у овом случају грађанима старијим од 65 година који су још осјетљивији за вријеме пандемије. Знам да ово није довољно, али је почетак и драго ми је да смо били у могућности да помогнемо и дамо им неку наду“, казала је Дебра Шомберг.

У оквиру овог пројекта осигурана је помоћ за око 8.500 корисника у 3.000 домаћинстава који су идентификовани у сарадњи са 15 локалних заједница у БиХ. Циљ помоћи је ублажавање тешког материјалног стања у којем се налази популација преко 65 година као и социјално угрожене породице.

Филд и Шомберг су овом приликом разговарали са начелницима Зијадом Kуновцем и Радисавом Машићем. Начелник Фоче у ФБиХ Зијад Kуновац је рекао да је сретан што је помоћ подијељена у овој општини, док је начелник Фоче Радисав Машић нагласио да је важан сваки вид помоћи.

Један од корисника који су добили помоћ, повратник Џевад Меркез из Цвијина, захвалио је на додијељеној помоћи и рекао да је то велики гест према њему и његовој породици.

Filter 2019