Sat. Jul 11, 2020
ћирилица /латиница

ЋОСИЋ: Источно Ново Сарајево ће наставити развој

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Начелник општине Источно Ново Сарајево честитао је свим становницима Kрсну славу и Дан општине Спасовдан.
Подсјетио је да је ово једна од најмлађих општина у Републици Српској и да ове године обиљежава 28 година од оснивања.

Данас носимо епитет једне од најразвијенијих локалних заједница у Српској, поручио је Љубиша Ћосић.

„На основу званичних података Инвестиционо –развојне банке РС, Источно Ново Сарајево је са 15 000 становника, на петом мјесту по броју реализованих стамбених кредита. Много је младих људи, много младих брачних парова и то нам гарантује опстанак и развој“, каже начелник општине.

Ово је вријеме када се морамо сјетити оних који су најзаслужнији за наш опстанак овдје, поручује Ћосић.

„Борци прве сарајевске бригаде, њих 609 погинуло је одбрани овог подручја. Данашња и све славе које долазе су прилика да се прво захвалимо њима, сјетимо њихове највеће жртве али и жртве свих који су допринијели стварању општине“, рекао је Ћосић.

Од Спасовдана 2019. до данас Источно Ново Сарајево наставило је инфраструктурни и привредни развој. Доказ за то је реализација прошлогодишњег буџета.

„Близу 6 000 000 KМ имплементирано је у различите инфраструктурне пројекте. Редовно смо финансирали све спортске клубове, невладине организације и удружења од посебног интереса. Имамо одличну сарадњу са Борачком организацијом, Црвеним крстом, Удружењем пензионера… Све што је Закон о локалној самоуправи дефинисао општина је реализовала.“

Природни прираштај

Источно Ново Сарајево и Бањалука су једине локалне заједнице у Републици Српској са позитивним природним прираштајем.

„Општина или град расту искључиво ако расте број становника. Прошле године смо увели правило да се мајкама четворо или више дјеце исплаћује мјесечна накнада од 150 KМ и то је симболична накнада али показујемо да водимо рачуна. Социјално угроженим породицама, дјеци, помажемо у припремама за школу. Имамо накнаду за свако новорођено дијете а сваки покушај вантјелесне оплодње финансирамо са 2 000 KМ“, рекао је начелник општине Источно Ново Сарајево.

Инфраструктура

Реконструисана је Улица Ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића са пратећем пјешачком и бициклистичпком стазом. Реконструисан је споменик Славиши Вајнеру Чичи, завршена је лед расвјета у Миљевићима а припрема се комплетна санација саобраћајнице дужине 2 км у овом насељу.

„Ове године ћемо завршити Трг Републике Србије, спортску дворану и позориште. Потписали смо уговоре о комплетном унутрашњем опремању позоришта. Дечанска улица ће у наредних 10-ак дана бити отпуно спојена са кружним током у Улици Стефана Немање и за мјесец дана очекујемо асфалтирање“, најављује Ћосић.

Након тога очекује се представљање главног пројекта језера иза Дечанске улице у обухвату регулационог плана Центар 3.

Ћосић је подсјетио да су у току радови на локацији Тврдимића, гдје се завршава фудбалски терен. У наредној седмици слиједи избор стратешког партнера за изградњу викенд насеља, оглашавање и продаја локација те потписивање уговора.
Градиће се нова, шира саобраћајница дужине 600 метара од скретања за Тврдимиће до ловачког дома.
Потписан је уговор о потпуној реконструкцији Улице Цара Душана (коцка) и радиће се у току љета, најављује начелник и додаје да је потписан уговор за изградњу новог моста на Тилави код Електротехничког факултета.

Подршка привреди

У 2019.години привреда у Источном Новом Сарајеву остварила је највећу добит од када општина постоји.


„Имамо највећи број малих предузећа и занатских дјелатности по глави становника у Републици Српској. Актуелна ситуација изазвана појавом вируса корона негативно је утицала на привредне субјекте и у ту сврху креирали смо програм подршке привредном сектору, вриједан 530 000 KМ, који ће ускоро бити објављен“, навео је Ћосић.

Filter 2019