Sat. Jul 11, 2020
ћирилица /латиница

СпортИС током пандемије корона вируса (27.03.-27.05.)

Аутор: ФИЛТЕР/С.П.


Пандемија коронавируса зауставила је спортска такмичења широм свијета, па тако и у нашем граду. Спортисти су завршили у својим кућама, они срећници који су могли у својој кући или околини да тренирају су и тренирали, док су остали чекали крај пандемије и посветили се тренинзима.

Од 18. маја дозвољени су тренинзи свим спортским колективима на простору Републике Српске, па су тако и наши спортисти почели да хватају форму за такмичења која нам слиједе у другој половини 2020. године, а која са нестрпљењем чекамо. Са повратком тренинга и ми се враћамо на оно што смо вас већ навикли, а то је преглед спорта Источног Сарајева на седмичном и мјесечном нивоу. У првом прегледу након завршетка ванредног стања кратко ћемо рекапитулирати период који је иза нас.

Посљедњи преглед објавили смо 22. марта, па од тада и настављамо са прегледом спортских дешавања, а надамо се да ћемо у мјесецу јуну који је пред нама имати више материјала за објављивање.


Почетак пандемије коронавируса и период навикавања на кућне услове наших суграђана, уз полицијски час, протекао је уз гласање за идеални тим ФK Славија у послијератном периоду. Сваки дан су читаоци портала Спорт ДЦ могли гласати за идеални тим нашег клуба, а на крају су одлучили да то буде тим у саставу: Ратко Дујковић, Слободан Мазић, Бојан Регоје, Иван Станковић, Горан Марић, Горан Симић- Пицула, Миљан Радоња, Сретко Вуксановић, Зоран Kокот, Игор Радовановић и Дарко Спалевић. Најбољи тренер је Миломир Одовић.


Рукометни клуб Славија прославио је 1. априла 20 година свога постојања. Нажалост, због пандемије коронавируса отказана је свечана Академија која је била планирана и остављена за неко срећније вријеме.

Џудо савез Србије је 4. априла прогласио нашег Љубишу Мајдова за најбољег тренера у овом олимпијском циклусу (2016-2020). Подсјећамо, у марту је Џудо клуб ”Црвена звезда” Љубишу Мајдова прогласио за најбољег тренера овог клуба, док је Немања Мајдов проглашен за најбољег спортисту.


Одлуком Рукометног савеза Републике Српске прекинуто је такмичење у свим старосним категоријама, од најмлађих, па до сениора, те су тиме и наши клубови окончали такмичење.


И Фудбалски клуб Фамос је током пандемије коронавируса одлучио да изабере најбољи послијератни тим клуба. На крају, навијачи који су путем фејсбук странице Фамоса бирали најбоље изабрали су сљедећих 11: Душан Ремић, Данел Блажић, Мирко Марван, Ђорђе Ћеха, Горан Марић, Љубиша Шешлија, Борислав Отовић, Александар Антуновић, Владимир Дрињак, Драган Лубура и Срђан Витковић.


Фудбалски савез Републике Српске и Подручни фудбалски савез Источно Сарајево током пандемије коронавируса су наставили са уручивањем поклона фудбалским клубовима са простора наше регије. Сви су добили три лопте и 18 спортских торби.


Kошаркаш Сокоца, Никола Тодоровић, ухапшен је у Лесковцу 30. марта због, како је наведено, кршења мјера самоизолације. Након прекида сезоне у Републици Српској он се вратио за Лесковац, 14. марта и тада му није била изречена мјера самоизолације која ће касније постати обавезна у Србији. Влада Србије је тек 16. марта усвојила ту одлуку, па је адвокат Николе Тодоровића водио правну битку са властима.


Наш кошаркаш, Његош Сикираш, тренутно члан шпанске Фуенлабраде пријавио се на НБА Драфт. Сикираш је и прошле сезоне био пријављен за Драфт, међутим повукао је пријаву, а могло би се десити да и ове године исто то учини, с обзиром на то да и сљедеће године има право да се пријави. НБА Драфт би се према тренутном плану требао одржати 25. јуна. Иначе, првенство Шпаније ће бити настављено само са екипама из горњег дијела табеле, тако да је сезона за Сикираша и Фуенлабраду завршена, а с обзиром на то да неће бити испадања они су остали у лиги.


Голман РK Славија и један од најбољих голмана Премијер лиге БИХ у рукомету, Милош Мочевић, каријеру ће наставити у француском друголигашу Бесансону. Сарадња је склопљена на обострано задовољство, а он ће имати прилику да се доказује у рукометној земљи.


Из ФK Славија су почетком маја потврдили да су добијене све потребне дозволе за почетак изградње помоћног терена ФK Славија на Тешановом брду, а који се прави у сарадњи Општине Источно Ново Сарајево и Н/ФС БиХ. Радови још увијек нису почели, али би требали ускоро.


Фудбалски савез Републике Српске одлучио је да прекине сва такмичења под окриљем ФСРС. За пласман су узета мјеста која су у тренутку прекида заузимали клубови, па је тако Славија у Првој лиги Републике Српске сезону окончала на диоби шестог мјеста са Текстилцем и Подрињем. Сакупили су они по 13 бодова у 13 мечева, а Соколови су имали свега двије побједе. Премало!

У Другој лиги Републике Српске група ”Исток” Фамос је заузео треће мјесто са 28 бодова, 10 мање од водећег Леотара и шест мање од другопласиране зворничке Дрине. Романија је на диоби четвртог мјеста са Милићима и имају по 25 бодова. Гласинац је на деветом мјесту са 22 бода.

У Регионалној лиги Републике Српске група ”Југ” Жељезница је прва са 16 бодова, Олимп је трећи са седам, а Подграб има свега два бода на крају сезоне.

ФСРС је оформио комисију која је имала задатак да реорганизује Прву лигу Републике Српске за наредну сезону. С обзиром на то да неће бити испадања, одлучено је да се лига прошири на 16 екипа, што уз раније проширење на 12 доводи до тога да ће чак седам или осам екипа, зависно од статуса Звијезде 09 у Премијер лиги, ући у Прву лигу Репбулике Српске из Друге лиге. ФСРС је подијелио 12 позивница, а исте су добили Фамос и Романија. Мотористи су прихатили позивницу и аплицираће за Прву лигу Републике Српске, те би у истој и требали наступати наредне сезоне, док се Романија захвалила на указаном повјерењу, али су истакли да ће они сачекати да још мало „сазрију“.


Прекинута су, наравно, и футсал такмичења Републике Српске. У Првој лиги Републике Српске Гласинац је на диоби другог мјеста, заједно са Невесињем и Брчко здрављем. Сви имају по 22 бода, једанаест мање од још раније новог првака, KМФ Полицајац. Паљанска Јахорина је сезону завршила на петом мјесту са 14 бодова.

У Другој лиги Републике Српске група ”Исток”, Жељезница из Трнова је заузела пето мјесто са седам освојених бодова.


Одбојкашки савез Републике Српске је у понедјељак, 26. маја, прекинуо Прву лигу Републике Српске у обје конкуренције, те је за првака прогласио екипе које су у том тренутку биле на врху табеле. Тако је у конкуренцији дјевојака Јахорина са Пала завршила као прва због бољег сет количника у односу на Црвену звијезду из Обудовца и они ће се у наредној сезони такмичити у Премијер лиги. Гласинац је завршио као четврти са 21 бодом, док је Славија пета са шеснаест бодова. Kод мушкараца, Љубиње је првак у мушкој конкуренцији, а Јахорина завршава као петопласирана. Друге лиге ће се наставити у августу и септембру.

Filter 2019