Fri. Jul 10, 2020
ћирилица /latinica

Biti sociolog je privilegija!

Autor: FILTER/V.P.

Maturanti, pred vama je period ozbiljnih odluka, onih od kojih zavisi i vaša budućnost. Veoma je važno učiniti prvi i pravi korak, uputiti se stazom koja vodi ka ciljevima i snovima koje ste gradili sve četiri godine u srednjoškolskim klupama. Vrijeme je za promjene koje život znače, a mi smo u razgovorima sa diplomiranim sociologom kao i budućim apsolventima Katedre za sociologiju i socijalni rad, pokušali olakšati vaš put ka pravom izboru.

Željka Dragičević, Sara Kovačević, Borka Petrović i Sandra Lazarević, mlade, perspektivne ličnosti iz čijih ćete odgovora saznati zašto vaš izbor treba biti Studijski program sociologija i socijalni rad.

Prvenstveno sam odlučila da zelim studirati u svojoj državi, zbog blizine svog rodnog mjesta, ali i ekonomskih povoljnosti koje nudi studiranje u Republici Srpskoj. Smjer sociologija na Filozofskom fakultetu Pale, sam odabrala iz razloga što su mi se svidjele teme iz predmeta sociologija u Srednjoj školi zbog čega sam željela da proširim svoje primarno znanje o društvu. Smjer sociologija se prvenstveno oslanja na teorijska utemeljenja tradicionalnih teoretičara o društvu, čime nas podstiču po pitanju daljih proučavanja različitih aspekata društva, kao što su: porodica, kultura, nauka, umjetnost, rad, stanovništvo, religija ali i samog savremenog društva. Mene je posebno zainteresovao predmet koji se bavi pratećim problemima svakog društva – socijalna patologija. Nakon dobrog teorijskog i metodološkog utemeljenja, ovaj studijski program nam daje šansu istraživačkog nivoa, čije su prednosti: zanimljivost, dinamika, ali i sama “opipljivost” tema koje se protežu kroz svakodnevni život” rekla nam je Željka Dragičević dip. sociolog.

Lično mogu da prenesem samo pozitivna iskustva sa ove katedre, gdje se profesori prema studentima odnose kao roditelji. Dostupni su za konsultaciju, za sve nejasnoće i novitete, te nam obezbjeđuju savremenu literaturu  iz oblasti koje proučavamo, čime nas inspirišu i usmjeravaju na dalji rad. O dobroj saradnji profesora i nas studenata govori i to da  sam dio projektnog tima, čiji je koordinator prof. dr Biljana Milošević – Šošo. Projekat se bavi kvalitetom mentalnog zdravlja i odobren je od strane našeg ministarstva. Zbog svega navedenog, odlučila sam se da nastavim studije i upišem drugi ciklus, upravo na Filozofskom fakultetu u Palama“, izjavila je Dragičevićeva.

Takođe, ova mlada i uspješna žena, smatra da budući studenti trebaju izabrati smjer koji je u skladu sa njihovim interesovanjima, a ukoliko njihov izbor bude Studijski program za sociologiju i socijalni rad sigurno neće pogriješiti.

Dobijate mogućnost sticanja najopštijeg znanja u društvu, koja su primjenljiva u praksi, ali i mogućnost da zajedničkim snagama aktivno radimo” dodala je za kraj.

Sociologija me je prvenstveno privukla zato što je svestrana nauka. Kada kažete „sociologija“ nikada ne možete pomisliti na samo jednu pojavu ili pojam. Pored toga, moja zainteresovanost se posebno odnosi na bolesti društva, tačnije socijalnu patologiju! Sociologiju više ne smatram naukom, već stilom života. Samo studiranje me naučilo mnogo toga o životu. Nakon svakog predavanja sam bogatija za još jedno novo saznanje, a za to su svakako zaslužni naši profesori  i saradnici naše katedre“ tvrdi Sara Kovačević, studentkinja četvrte godine.

Velika je čast i zadovoljstvo biti student Katedre za sociologiju i socijalni rad i sarađivati sa eminentnim profesorima i asistentima iz ove oblasti. Biti sociolog je privilegija“ naglašava Kovačevićeva.

„Ako želite raditi sa ljudima, pomoći im u mnogim socijalnim pitanjima sa kojim se svakodnevno susreću, ovaj smjer je idealna prilika za vas. Katedra sa sociologiju, raspolaže saznanjima iz različitih oblasti. Pristupačni profesori i adekvatan nastavni plan i program odgovoriće na sva vaša pitanja i upoznati vas sa istorijom ali i savremenim problemima. Pridružite nam se i postanite dio nas“ poručuje Borka Petrović.

Za sociologiju sam se odlučila, zato što me je najpre privukla njena svestranost. Ona je obuhvatala svaki segment mog interesovanja, a posebno bih istakla simpatije prema socijalnoj patologiji. Sociologija, vam pomaže da shvatite pojedine vrijednosti i njihov ogroman značaj. Takođe, lakše shvatamo društvene pojave  i probleme, otvaramo nove vidike i stvaramo mogućnosti da ovaj svijet učinimo kvalitetnijim i boljim mjestom za život. Ono što bih poručila budućim mladim kolegama, jeste da se nikada nećete pokajati ako se odlučite za Katedru sociologije i socijalnog rada. Nudi vam se širok spektar saznanja i ogromno razumijevanje i saradnja sa našim dragim profesorima i asistentima. Tu su da vam pruže odgovore na sva vaša pitanja i ponude nova saznanja“ poručuje Sandra Lazarević.

Zadovoljstvo je bilo razgovarati sa mladim i obrazovanim ljudima, njihove poruke su jasne. Srećno!

Filter 2019