Sun. Jul 12, 2020
ћирилица /latinica

ČIKAGO: Kako je Katarina svojim školskim zadatkom iz američkih udžbenika izbrisala laži o Srbima kao ubicama

Izvor: serbiantimes.info /Antonije Kovačević

Nakon što je Katarina Ristić seminarskim radom na temu “Bosanski genocid” uzburkala duhove u školi u Čikagu, njen otac Ranko pokrenuo je akciju poslije koje je iz školskih knjiga izbačena propaganda koja Srbe prikazuje u lošem svjetlu, a Srbiju optužuje da je počinila genocid i ubila 200.000 ljudi u Bosni

Ovo je priča o tome kako je domaći zadatak srpske djevojčice u jednoj Osnovnoj školi u Čikagu promijenio nastavni program čitavog jednog školskog distrikta.

Ovo je, takođe, i priča o tome kako ništa nije nemoguće, ukoliko postoji dobra, jaka volja da se stvari mijenjaju i da se pravda istjera do kraja. Po svaku cijenu.

Priča počinje u februaru 2017.godine, kada Katarina Ristić, tada učenica 8.razreda Emerson škole u čikaškom predgrađu Park Ridž, zajedno sa još četiri svoje školske drugarice, dobija zadatak da napravi rad/projekat na temu “Bosanski Genocid“.

Katarina dolazi kući i obraća se svom ocu, Ranku Ristiću, rođenom u Zavidovićima, koji je prije 24 godine kao izbjeglica došao u Čikago, gdje je formirao porodicu sa suprugom Radom, čiji su Katarina i njena tri brata ponos.

Ja sam u Bosni odrastao, tamo sam proveo cijeli rat, sve do potpisivanja Dejtona, kada su definisane granice entiteta a moji rodni Zavidovići pripali takozvanom muslimansko-hrvatskom entitetu, današnjoj Federaciji BiH. Pošto povratak u našu porodičnu kuću nije bio moguć, ja sam sa familijom kao izbjeglica rata, kroz program Ujedinjenih nacija, došao u Čikago 1996. godine, kaže na početku razgovora za Serbian Times Ranko Ristić.

Kada mu se ćerka prvi put obratila, tražeći od njega neke osnovne informacije o građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, nije imao namjeru da se miješa u njen rad, samo je očinski obećao pomoć ako negdje zapne, ali je, kaže, želio da njegovo dijete “samo dođe do istine”.

Međutim, kada je Katarina iz školske biblioteke donijela dostupnu literaturu za njen projekat, shvatio je da to neće ići tako lako….

– Prvo što mi je palo u oči jeste da je u tim knjigama stajalo da je Srbija izvršila agresiju na Bosnu i pri tome ubila 200.000 muslimana, tj Bošnjaka. Takođe je navedeno da je predsjednik Slobodan Milošević odgovoran za genocid u Bosni. Pokušao sam da joj objasnim da je rat u Bosni bio građanski rat, a ne agresija i da brojke poginulih nisu tačne. Posavjetovao sam je da pokuša sama da istraži ne informacije na internetu, ali da koristi samo nesrpske izvore informacija, kako bi bila nepristrasna, s obzirom da je projekat radila sa još četiri drugarice, različitih nacionalnosti. Ali avaj…

Djevojčica od 14 godina je bila zbunjena pred činjenicom da podaci iz školske literature možda nisu dobri. S jedne strane našao se autoritet škole, sa druge autoritet rođenog oca…

–U jednom trenutku se rasplakala. Bila je opterećena time da mora da uradi zadaću onako kako joj je to servirano u školi, uplašila se da će joj učiteljica dati lošu ocjenu ako ne bude radila po programu. Video sam kuda to vodi i nisam više želio da je uznemiravam. Rekao sam joj da uradi onako kako misli da je najbolje, prisjeća se Ranko.

Na njegovo iznenađenje, u Katarini je proradio inat, pa je narednih nekoliko dana prionula na posao, sa namerom da pronađe relevantne informacije za svoj rad, ali o tome ocu nije rekla ni riječi.

Ona je izvršila pravu pravcatu istragu, pronašla gomilu podataka iz više nezavisnih izvora, internacionalnih ogranizacija, ali i spiskove poginulih iz bošnjačkih i hrvatskih izvora. Na nekoliko mjesta je pronašla citate relevantnih stručnjaka u kojima se kaže da je rat u Bosni bio građanski rat u kojem su se, između ostalih, borili i Hrvati protiv Muslimana, kao i Muslimani, Bošnjaci, sami između sebe, kakav je slučaj bio recimo u Cazinskoj krajini. Koristila je i dokumentaciju Haškog Tribunala, kao i video zapise iz zapadnih medija koji nisu završavali na udarnim vijestima ili na naslovnicama poznatih novina, ističe Ranko, i potvrđuje kako tada nije znao šta sprema njegova ćerka.

A Katarina je bila vrijedna, i odlučna da istjera istinu do kraja. Rezultat njenog rada je bio booklet o “ Bosanskom Genocidu” koji je na jednoj strani imao netačne medijske informacije koje su njene drugarice navele, gdje na jednom mjestu čak stoje slike Svetog Save, Tesle, Divca i Đokovića kao srpskih ratnih vođa koji su počinili genocide u Bosni. Na drugoj strani bila je informacija da je prva žrtva rata u Bosni bio srpski svat u Sarajevu i da je rat u Bosni zapravo počeo napadima Bošnjaka na Srbe.

Njihov rad je dobio ocjenu A, a ja sam ga prvi put vidio tek kada se vratila iz škole. Ponosu nije bilo kraja kada mi ga je pokazala. U redu, rekao sam sebi, moje dijete je uradilo svoj domaći zadatak. Sada je vrijeme da ja uradim svoj!

Uskoro su roditelji pozvani na roditeljski sastanak i Ranko je zatražio razgovor sa nastavnicom istorije, koja mu je priznala kako je vrlo interesantno to što je Katarina uradila, te da je njen dio projekta drugačiji…

Ja sam to iskoristio pa sam negodovao što se u školi koristi propaganda kao izvor informacija, da su da su do te mjere zbunili studente te su srpski sveci, naučnici i sportisti opisani kao ratni zločinci. Ona je slegla ramenima i rekla: “Šta ćete, Amerikanci ne poznaju istoriju… Ali, zašto se ne žalite ako ste nezadovoljni školskim programom?” Zašto da ne, rekao sam u sebi.

Poslije nekoliko dana sam uložio zvaničnu žalbu kao roditelj čije je dijete izloženo lažnoj propagandi, tražio da se provjere izvori informacija koje se koriste u školskom programu. U žalbi sam priložio dokumente i izvore koje je moja ćerka koristila u njenoj istrazi. Ubrzo sam dobio odgovor od direktora škole da je oformljena grupa koja će izvršiti istragu. Takođe sam obavješten da će škola tražiti savjet profesora istorije DePaul Univerziteta u Čikagu, koji se smatra ekpertom za područje Jugoslavije, Dr. Tomasa Mokaitisa.

Ovo ime je zainteresovalo Ranka, pa je saznao da je Dr. Mokaitis bio finansiran od organizacije US Institute Of Peace u čijoj upravi je bila zloglasna Medlin Olbrajt. Mokaitis je u nekoliko navrata pisao članke koji su bili izrazito antisrpski nastrojeni i u kojima poredi Miloševića sa Hitlerom.

Ovi podaci inspirisali su me da potražim još istorijske građe, pa sam naknadno priložio dodatnu dokumentaciju. Na kraju je profesor Mokaitis, bez obzira koliko bio antrisrpski nastrojen, suočen sa činjenicama, morao priznati da su informacije u udžbenicima netačne i da se trebaju ukloniti iz školskog programa. Kao rezultat uložene žalbe, na kraju sam dobio obaveštenje da su u udžebenicima napravljene sljedeće izmjene:


-Broj poginulih Bošnjaka za vrijeme rata u Bosni nije 200.000 već su sve tri strane ukupno imale između 80,000 i 100,000 žrtava
-Riječ “Genocid” se izbacuje i zamjenjuje riječju “Atrocity“ (ovo se ne odnosi na Srebrenicu već na navodnu agresiju Srbije na Bosnu i Hercegovinu)
-Potvrđuje se da Slobodan Milošević nije bio osuđen za ratne zločine niti genocid
-Iz školskog programa izbacuju se sve knjige koje su sadržavale netačne informacije
-Uvodi se provjera internet informacija koje se koriste u školstvu ovog distrikta.
-U program se uvode dokumenti i izvori koje je Katarina Ristić koristila u svojoj istrazi


Ranko Ristić ističe da ova njegova i Katarinina pobjeda može da ima veliki značaj jer stvara presedan za sve buduće žalbe u svim distriktima u Americi.

-Ova promjena važi samo za Distrikt 64 i zato je bitno da se u ovu priču uključe mediji, poput Vas, a zatim i naš Konzulat, crkva, naša udruženja. Treba ovu informaciju proširiti i upoznati naše ljude kakva su im prava i mogućnosti, jer pretpostavljam da je mnogo škoskih programa koje uče naša djeca u Americi na isti način nastrojeno i zasnovano na lažnim informacijama.

On napominje da su Školska uprava, nastavnica i direktor ovaj problem shvatili ozbiljno i bili od velike pomoći.

Oni uče šta im se servira, ali ako se uloži žalba i potkrepi argumentima, oni će pomoći da se problem riješi. Ovo treba da znaju svi roditelji Srbi u Americi. Neće biti nikakve odmazde zbog žalbe, u to mogu da budu sigurni.

Katarina je danas srednjoškolka Maine South škole Distrikta 207 i pomno prati časove istorije i literaturu koja se koristi. Po njenom uzoru isto čini i njen stariji brat Aleksandar na Loyola Univerzitetu, a dva mlađa brata Stefan i Filip uče istoriju u pomenutom Distriktu 64, gdje im je njihova rođena sestra omogućila školovanje bez propagande. Ranko dodaje kako ne planira da se zaustavi na ovome, već ide dalje i traži uklanjanje profesora Mokaitisa sa mesta savetnika špolskog ditrikta.

Čovjek je očigledno dio propagadne mašinerije, dokazano je da je odobrio korištenje netačnih informacije, a takođe ih je koristio u svojim novinskim člancima. Dakle, nema autoritet da radi taj posao i treba da ide. A mi kao pojedinci i kao zajednica moramo sve učiniti, reagovati gde god možemo, jer ovakva propaganda plasirana kroz škole može imati nesagledive posledice na naša buduća pokoljenja, riješen je ovaj Srbin iz Zavidovića da pravdu istjera do kraja.

A u tom istjerivanju pravde ne bi smio da ostane usamljen.

Svi Srbi u Americi koji imaju školsku djecu ujedno imaju mogućnost da urade nešto nalik onome što je uradio Ranko Ristić. I da ne dozvole da se njihovi potomci stide i pognute glave vraćaju iz škole, suočeni sa lažima i koje njihov narod prikazuju u lošem svetlu, kao “loše momke”.

Zanimljivo da je Park Ridž, distrikt u kome su Ranko i njegova ćerka Katarina uspjeli da isprave školsku nepravdu, mjesto gde je odrasla Hilari Klinton, supruga čovjeka koji je 1999. godine presudno uticao da se na Srbiju i Crnu Goru bace tovari NATO bombi, zbog čijih će smrtonosnih radioaktivnih tovara ispaštati generacije.

Eto malo simbolike za kraj, čisto da Vas inspiriše…

Filter 2019