Sun. Jul 12, 2020
ћирилица /latinica

Više od 500 000 KM za podršku privredi u Istočnom Novom Sarajevu

Autor: FILTER/M.K.

Na prijedlog načelnika, odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su Program podrške privrednim subjektima u cilju ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa.

Vrijednost programa podrške privrednim subjektima je 530 000 KM, a realizovaće se u dvije faze tokom ove i 2021. godine.

U opštini Istočno Novo Sarajevo posluje 220 pravnih lica (d.o.o. i a.d.), dok je broj samostalnih preduzetnika 420. U ovoj opštini dominanantni su uslužni i sektor trgovine.

Krizom je posebno pogođen uslužni sektor, neizvjestan je njegov oporavak, pa i kasniji razvoj.

Bez obzira na ograničene mogućnosti lokalne zajednice, nemamo pravo da se oglušimo na njihove zahtjeve, kaže Ljubiša Ćosić, načelnik Istočnog Novog Sarajeva.

“Postoji značajna šteta za sve privredne subjekte, posebno one koji nisu radili prethodna dva mjeseca. U programu imamo direktne i indirektne mjere. Direktne se odnose na finansijsku podršku kojom ćemo podržati privrednike i to putem javnih poziva sa tačno utvrđenim pravilima. Novac će biti plasiran za nabavku osnovnih i obrtnih sredstava u cilju podrške poslovanju”, rekao je Ćosić.

Govoreći o iznosima, naveo je da to neće biti velika sredstva jer će biti u rasponu od 1 000 do 5 000 KM, ali da se zbog velikog broja privrednih subjekata planirani novac mora podjednako raspodijeliti.

Među indirektnim mjerama biće i oslobađanje plaćanja naknade za opštinske objekte i zakup ljetnih bašti u vlasništvu opštine (period mart-jun 2020.). Subjekti koji nisu radili u peridou mart-maj biće oslobođeni plaćanja usluga odvoza smeća.

Sredstva neće biti usmjeravana samo privrednim subjektima nego i direktno radnicima. Imamo blizu 100 radnika koji su od kraja marta ostali bez posla i ono što je dobro većina njih se vraća na posao. Oni koji su ostali bez posla primaće naknadu zavoda za zapošljavanje, ali ako duži period ostanu nezaposleni raspisaćemo javni poziv i finansijski ih podržati”, pojašnjava Ćosić.

Filter 2019