Sat. Jul 11, 2020
ћирилица /латиница

Више од 500 000 КМ за подршку привреди у Источном Новом Сарајеву

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

На приједлог начелника, одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су Програм подршке привредним субјектима у циљу ублажавања негативних посљедица узрокованих пандемијом корона вируса.

Вриједност програма подршке привредним субјектима је 530 000 КМ, а реализоваће се у двије фазе током ове и 2021. године.

У општини Источно Ново Сарајево послује 220 правних лица (д.о.о. и а.д.), док је број самосталних предузетника 420. У овој општини доминанантни су услужни и сектор трговине.

Кризом је посебно погођен услужни сектор, неизвјестан је његов опоравак, па и каснији развој.

Без обзира на ограничене могућности локалне заједнице, немамо право да се оглушимо на њихове захтјеве, каже Љубиша Ћосић, начелник Источног Новог Сарајева.

“Постоји значајна штета за све привредне субјекте, посебно оне који нису радили претходна два мјесеца. У програму имамо директне и индиректне мјере. Директне се односе на финансијску подршку којом ћемо подржати привреднике и то путем јавних позива са тачно утврђеним правилима. Новац ће бити пласиран за набавку основних и обртних средстава у циљу подршке пословању”, рекао је Ћосић.

Говорећи о износима, навео је да то неће бити велика средства јер ће бити у распону од 1 000 до 5 000 КМ, али да се због великог броја привредних субјеката планирани новац мора подједнако расподијелити.

Међу индиректним мјерама биће и ослобађање плаћања накнаде за општинске објекте и закуп љетних башти у власништву општине (период март-јун 2020.). Субјекти који нису радили у перидоу март-мај биће ослобођени плаћања услуга одвоза смећа.

Средства неће бити усмјеравана само привредним субјектима него и директно радницима. Имамо близу 100 радника који су од краја марта остали без посла и оно што је добро већина њих се враћа на посао. Они који су остали без посла примаће накнаду завода за запошљавање, али ако дужи период остану незапослени расписаћемо јавни позив и финансијски их подржати”, појашњава Ћосић.

Filter 2019