Sun. Jul 12, 2020
ћирилица /latinica

Obilježen dan Prve sarajevske mehanizovane brigade

Izvor: Opština Istočno Novo Sarajevo

Polaganjem vijenaca i parastosom danas je na Vojničkom groblju na Vracama obilježeno 28 godina od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade Vojske Republike Srpske, koja je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata uspješno nosila težak teret odbrane stanovništva i teritorije.

Vijence na centralno spomen-obilježje položili su predstavnici boračkih organizacija, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić kao i predstavnici Grada Istočno Sarajevo, uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite.

Prva sarajevska mehanizovana brigada Vojske Republike Srpske formirana je 20.05.1992 godine sa sjedištem u Lukavici u kasarni Slobodan Princip Seljo i Slaviša Vajner Čiča, sa ciljem odbrane srpskog naroda i srpske teritorije sadašnjeg Istočnog Sarajeva. Brigada je brojala skoro šest hiljada vojnika, a tokom prethodnog rata živote je izgubilo 608 njenih pripadnika, dok je oko 1.200 ranjeno.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić je rekao da je cilj ove brigade bio zaštita civilnog srpskog stanovništva i komunikacije sa drugim dijelovima Republike Srpske.

„Danas vidimo kako Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža izgledaju u svim aspektima života, čemu je najveći doprinos ove brigade, a prvenstveno onih koji su dali svoje živote i dijelove tijela, kao i civila koji su trpili sva dešavanja”, istakao je Ćosić.

Kada je riječ o aktivnostima koje Opštinska uprava Istočno Novo Sarajevo realizuje zajedno sa Boračkom organizacijom u tekućoj godini, načelnik je istakao da su u protekla dva mjeseca uspješno zaposlena dva lica iz kategorije porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Moramo da sačuvamo sjećanje na žrtve, one nikada ne smiju biti zaboravljene, a naša je obaveza da vodimo računa o njihovim porodicama.

Filter 2019