Sun. Jul 12, 2020
ћирилица /latinica

Orlovača – još jedan biser Istočnog Sarajeva (FOTO)

Autor: FILTER/ M.K.

Pećina Orlovača, koja se nalazi na području opštine Pale, jedan je od najznačajnijih spomenika prirode ovog kraja. Od danas je otvorena za turističke posjete.

Od ove godine posjetioci mogu kupiti suvenire jer je otvorena i mini suvenirnica.

Pandemija virusa korona i uvedene mjere odložile su početak turističkih posjeta sve do danas.

Mladen Samardžić, stručni saradnik za kulturna i prirodna dobra Opštine Pale, najavljuje i dodatnu ponudu – pripremljena je „staza zdravlja“.

„To je put do vidikovca na vrhu ove planine Orlovače. Dužina je ukupno oko 5 km, sa obje strane vodi do vidikovca“, rekao je Samardžić i pozvao sugrađane ali i goste da prošetaju i uživaju u pogledu.

Članovi Speleološko ekološkog društva „Orlovača“ markirali su stazu i pobrinuli se da svaki posjetilac ovo mjesto doživi na najljepši način.

 „Postoje neki malo ekstremniji dijelovi ali smatram da bi svi posjetioci mogli da ih prođu. Takođe, imaju oznake a radićemo i putokaze. Oznake su standardizovane pa se svi mogu snaći na putu do vidikovca i uživati u prirodi tokom cijele godine“, rekla je Ivana Stević.

 „Tu smo da pomognemo Mladenu, da predstavimo Orlovaču u što boljem svjetlu i da pomognemo turistima da upoznaju ovaj kraj“, dodaje Ivana Kovačević.

Orlovača spada u red najvećih i najljepših pećinskih sistema u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na području opštine Pale, u naselju Sumbulovac. Ovaj kraj iz godine u godinu upotpunjava ponudu i osim Jahorine ima brojne druge bisere.

Prilaz ulazu u pećinu

 „Pozvao bih i hotelijere da sa menadžmentom koji vodi kompleks Orlovače dogovore zajedničke pakete za domaće goste kojih će sigurno biti više s obzirom na najavljene vaučere. Ovo je jedan lijep sadržaj koji možemo da ponudimo gostima“, kaže Dragan Jakić, direktor Turističke organizacije Pale.

Istočno Sarajevo sa svom svojom turističkom ponudom postaje prepoznatljivo mjesto zimskog, ljetnog ali i adrenalinskog turizma.  

„U sklopu jednog interesantnog projekta, koji ćemo uskoro predstaviti, sigurno ćemo uvezati Orlovaču sa Novakovom pećinom. Biće interesantno raditi i pakete sa hotelijerima i sigurno će Istočno Sarajevo biti nezaobilazno mjesto“, kaže Igor Tošić, direktor gradske turističke organizacije „Jahorina“.

Pećinu je moguće posjetiti isključivo u pratnji stručnog vodiča. Turističke grupe broje do 15 posjetilaca sa jednim vodičem, a obilazak traje od 30 do 45 minuta.

Istraživanja ove pećine počela su 1975.godine. Pronađene su kosti pećinskog medvjeda čija je starost preko 16 hiljada godina. Pored toga nađeni još neki zanimljivi arheološki detalji kao što je sjekira i fragmenti keramike stari od 2 500 do 3 500 hiljade godina. Sve to izloženo je u Muzeju pećine Orlovača.

Posjetu pećini možete dogovoriti na broj telefona 065 992 808

Filter 2019