Sat. Jul 11, 2020
ћирилица /латиница

Орловача – још један бисер Источног Сарајева (ФОТО)

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Пећина Орловача, која се налази на подручју општине Пале, један је од најзначајнијих споменика природе овог краја. Од данас је отворена за туристичке посјете.

Од ове године посјетиоци могу купити сувенире јер је отворена и мини сувенирница.

Пандемија вируса корона и уведене мјере одложиле су почетак туристичких посјета све до данас.

Младен Самарџић, стручни сарадник за културна и природна добра Општине Пале, најављује и додатну понуду – припремљена је „стаза здравља“.

„То је пут до видиковца на врху ове планине Орловаче. Дужина је укупно око 5 км, са обје стране води до видиковца“, рекао је Самарџић и позвао суграђане али и госте да прошетају и уживају у погледу.

Чланови Спелеолошко еколошког друштва „Орловача“ маркирали су стазу и побринули се да сваки посјетилац ово мјесто доживи на најљепши начин.

 „Постоје неки мало екстремнији дијелови али сматрам да би сви посјетиоци могли да их прођу. Такође, имају ознаке а радићемо и путоказе. Ознаке су стандардизоване па се сви могу снаћи на путу до видиковца и уживати у природи током цијеле године“, рекла је Ивана Стевић.

 „Ту смо да помогнемо Младену, да представимо Орловачу у што бољем свјетлу и да помогнемо туристима да упознају овај крај“, додаје Ивана Ковачевић.

Орловача спада у ред највећих и најљепших пећинских система у Босни и Херцеговини. Налази се на подручју општине Пале, у насељу Сумбуловац. Овај крај из године у годину употпуњава понуду и осим Јахорине има бројне друге бисере.

Прилаз улазу у пећину

 „Позвао бих и хотелијере да са менаџментом који води комплекс Орловаче договоре заједничке пакете за домаће госте којих ће сигурно бити више с обзиром на најављене ваучере. Ово је један лијеп садржај који можемо да понудимо гостима“, каже Драган Јакић, директор Туристичке организације Пале.

Источно Сарајево са свом својом туристичком понудом постаје препознатљиво мјесто зимског, љетног али и адреналинског туризма.  

„У склопу једног интересантног пројекта, који ћемо ускоро представити, сигурно ћемо увезати Орловачу са Новаковом пећином. Биће интересантно радити и пакете са хотелијерима и сигурно ће Источно Сарајево бити незаобилазно мјесто“, каже Игор Тошић, директор градске туристичке организације „Јахорина“.

Пећину је могуће посјетити искључиво у пратњи стручног водича. Туристичке групе броје до 15 посјетилаца са једним водичем, а обилазак траје од 30 до 45 минута.

Истраживања ове пећине почела су 1975.године. Пронађене су кости пећинског медвједа чија је старост преко 16 хиљада година. Поред тога нађени још неки занимљиви археолошки детаљи као што је сјекира и фрагменти керамике стари од 2 500 до 3 500 хиљаде година. Све то изложено је у Музеју пећине Орловача.

Посјету пећини можете договорити на број телефона 065 992 808

Filter 2019