Sun. Jul 12, 2020
ћирилица /latinica

Jugović: Ove godine počinje izgradnja muzeja Odbrambeno – otadžbinskog rata u Palama

Izvor: Paljanske novosti

Izgradnja muzeja Odbrambeno – otadžbinskog rata u Palama počeće ove godine, a, zahvaljujući srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Vladi Republike Srpske, za početak radova izdvojeno je 500.000 KM, rekao je za „Paljanske novosti“ načelnik opštine Pale Boško Jugović.

Prema njegovim riječima, izvođač radova biće firma „Građenje d.o.o“ iz Pala, te da je za ovu godinu planirano da se zgrada muzeja pokrije, dok će završetak radova trajati duže.

„U prvoj fazi biće izvođeni radovi iz oblasti arhitekture, pokušaćemo pokriti zgradu ove godine, ali nećemo stići sve završiti jer je to jedna ozbiljnija priča, gdje će za završetak trebati više novca. Ovim muzejem objedinićemo sve ono što se dešavalo u toku i prije rata, da to bude na određeni način čuvana arhivska građa za čitavu Sarajevsko – romanijsku regiju, a sam koncept biće u hodu dorađivan, jer će u izgradnji učestvovati republičke instiutucije“, rekao je načelnik Jugović.

Kada je riječ o lokaciji, zgrada muzeja biće smještena u novoj urbanoj zoni ove lokalne zajednice, u blizini kompleksa nove zgrade Policijske uprave Istočnog Srajeva.

„Muzej će biti smješten na raskršću za naselje Koran i izgrađen u okviru jednog novog Regulacionog plana koji je usvojen na prethodnoj sjednici SO Pale. To će biti jedan sasvim savremen i urban dio Pala, gdje će biti smješteni i novoizgrađeni muzej i prelijep kompleks nove zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo. Naravno, za to će trebati više vremena, narednih par godina, ali taj dio Pala zasigurno će dobiti sasvim novi izgled“, naveo je Jugović.

On je u izjavi za „Paljanske novosti“ istakao da su izgradnja muzeja i očuvanja spomen-obilježja jedini način da se sačuva uspomena na ljude koji su svoje živote položili za odbranu Republike Srpske.

Opština Pale nedavno je, u okviru aktivnosti na uređenju spomen-obilježja, rekonstruisala spomen-obilježja palim borcima na Jasiku, Stanici „Pale“ i u Mokrom.

Filter 2019