Sun. Jul 12, 2020
ћирилица /latinica

NINKOVIĆ: Porodica je održala srpski narod

Izvor: SRNA

Predsjednik Udruženja “Četiri plus” sa Pala Željko Ninković izjavio je juče, povodom Međunarodnog dana porodice, da u današnje vrijeme nije mala stvar imati višečlanu porodicu, ali da će, nažalost, takvih porodica biti sve manje.

Društvo je donekle krivo jer nas predstavljaju kao socijalno ugrožene. Ako je višečlana porodica ne mora značiti da je socijalni slučaj. Dok god nam se bude davala pomoć bićemo problem za društvo“, istakao je Ninković.

On kaže da je tradicionalna porodica održala srpski narod i srpske države, te da majke koje su rodile četvero i više đece treba nagraditi, dati im mogućnost zaposlenja kako bi njihove porodice lakše živjele.

U našem Udruženju imamo evidentirano 107 porodica. Od toga imamo 43 porodice u kojima radi jedan roditelj, u 17 porodica su oba roditelja zaposlena, dok su ostali nezaposleni. To je problem“, naglašava Ninković, dodajući da ovo udruženje pruža podršku Republičkom udruženju višečlanih porodica, čiji je član.

Prema njegovim riječima, Udruženje ima 79 aktivnih porodica, što podrazumijeva da imaju bar jedno dijete na školovanju.

On je podsjetio da su majke koje su rodile četvoro ili više djece, a da pritom imaju jedno maloljetno, dobijale pronatalitetni dodatak od 120 KM mjesečno, dok za ovu godinu iznosi 100 KM.

Za ovu godinu je donesena odluka da pronatalitetni dodatak može da dobije majka koja je rodila četvoro ili više djece, da ima dvoje maloljetne djece, i da nije starija od 45 godina. Nažalost, u Udruženju imamo člana sa četvoro maloljetne djece i 46 godina starosti, a nema pravo na dodatak. To je tužno“, naglašava Ninković.

On dodaje da mnogi treba da shvate da je pomjereno vrijeme rađanja, da buduće majke rađaju poslije 30. godine i da neće moći ostvariti nikakva prava ako se uslovi ne promijene.

Generalna skupština UN je 1993. godine uspostavila Međunarodni dan porodice s ciljem podizanja svijesti o značaju porodice i podsticanja podrške porodici. Prvi put je obilježen 15. maja 1994.

Filter 2019