Sun. Jul 12, 2020
ћирилица /latinica

Počast borcima poginulim u odbrani Ilidže

Autor: FILTER/ M.K.

Delegacija Boračke organizacije “Ilidžanski borac” danas je u porti Hrama Svetog Save u Blažuju prislužila svijeće i odala počast svim borcima poginulim u napadima takozvane Armije BiH na Ilidžu 22. aprila i 14. maja 1992. godine.

Vijenci su položeni i na na spomen-obilježje Oklopnog bataljona u Dobrinji četiri i na spomen-obilježje poginulim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Ilidža na Kuli.

Za odbranu Ilidže tokom odbrambeno-otadžbinskog rata život su položila 1 064 borca Vojske Republike Srpske – njih 560 bili su pripadnici Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Prethodnih godina su se 22.april i 14.maj. obilježavali u okviru manifestacije “Dani odbrane Ilidže”. Zbog epidemije virusa korona, ove godine počast poginulim borcima odata je 14. maja služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen obilježja.

„Sve što smo namijenili za obilježavanje ove menifestacije u finansijskom smislu će biti ispoštovano prema boračkoj organizaciji. Njihovim odlukama je definisano da se ta sredstva iskoriste za pomoć porodicama poginulih, demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima i onima kojima je ta pomoć najpotrebnija”, rekao je Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

Nakon parastosa u Blažuju, služen je pomen i položeno cvijeće na spomen-obilježje Oklopnog bataljona u Dobrinji četiri.

„Naš zadatak je da se svake godine okupimo na ovom mjestu, da odamo dužnu počast našim poginulim saborcima. Oni su kao pripadnici Oklopnog bataljona junački dali svoje živote za Republiku Srpsku. Zato mi ne smijemo zaboraviti njihove porodice, njihovu djecu, njihove grobove“, naveo je Dragoljub Čančar, zamjenik komandanta Oklopnog bataljona

„Danas je 14.maj, drugi najžešći napad na teritoriju Srpske Ilidže koji ne smijemo zaboraviti nijednog momenta. Zato mi postojimo danas ovdje”, dodao je Goran Šehovac predsjednik BO „Ilidžanski borac“

Vijence na spomen obilježja položile su delegacije opštine, grada i boračke organizacije.

Filter 2019