Sat. Jul 11, 2020
ћирилица /латиница

Младићи и дјевојке из РС добијају прилику да постану војни пилоти

Извор: АТВ

По први пут, младићи и дјевојке из Српске добили су прилику да постану војни пилоти. МУП РС расписао је конкурс за школовање и обуку кандидата на Војној академији Министарства одбране Републике Србије- студијски програм Интегрисане академске студије Војно ваздухопловство – пилот хеликоптера.

Пет најбољих кандидата добиће прилику да се пет година школује у најелитнијој војној високошколској установи у Србији.

“Први дио селекције ће се обавити овдје у Бањалуци, њега ће реализовати МУП РС, тај дио ће обухватити прелиминарно тестирање математике, и провјеру моторичких способности према критеријумима Војне академије. Након тога кандидати који задовоље критеријуме биће упућени у други и трећи дио селекције који ће се обавити на Војној академији, тај дио траје пет дана. У оквиру тог дијела селекције кандидати ће бити тестирани из математике, обавиће се комплетан љекарски преглед и обавиће се тестирање моторичких способности. Након тога, реализује се трећи дио селекције који се састоји у селективној падобранској летачкој обуци на војној академији”, каже Миле Шикман, начелник Управе за полицијску обуку МУП РС.

Kонкурисати могу кандидати који испуњавају опште услове – да су држављани РС, здравствено способни, да нису кажњавани и да против њих није вођен кривични поступак. Посебни услови конкурса су да су кандидти 1995. годиште и млађи, да су завршили четворогодишњу средњу техничку школу или гимназију, те да посједују возачку дозволу Б1 и Б категорије.

“Kандидати који буду упућени на школовање, биће потписан уговор са МУП РС, у којем ће бити дефинисна права и обавезе, у смислу да ће МУП сносити све трошкове школовања, по основу протокола са Војном академијом, а да ће кандидати бити у обавези да по завршетку, војне академије, смјера ваздухопловство-пилот хеликоптера, да ће се обавезати да ће одређени број година радити у МУП-у на пословима и задацима пилота хеликоптера”, рекао је Шикман.

Своје задатке будући пилоти обављаће у Хеликоптерској јединици МУП-а РС, коју министарство планира да оснује у будућности, каже Шикаман.

У Управи за полицијску обуку кажу да очекују велики интерес кандидата, јер најзахтјевније провјере пролазе најбољи. Све детаље заинтересовани могу пронаћи на интернет и фејсбук страници МУП РС, Управе за полицијску обуку, Војне академије. Рок за достављање пријава је 15 дана, а непотпуне и неблаговремене пријаве неће се разматрати.

Filter 2019