Sat. Jul 11, 2020
ћирилица /латиница

У Српској 16 нових случајева, нема новозаражених у Источном Сарајеву

Извор: РТРС

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске извршено је тестирање 338 лабораторијских узорака, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још 16 особа у Републици Српској.

Ријеч је о десет мушкараца и шест жена. Пет мушкараца је млађе животне доби, два мушкарца средње и три старије животне доби. Четири жене су средње животне доби и двије старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта по три особе су из Невесиња и Гацка, по двије особе из Бањалуке, Градишке и Кнежева, и по једна особа из Добоја, Прњавора, Козарске Дубице и Угљевика.

Укупно девет особа је навело контакт са позитивним лицима, док остали нису могли да наведу јасну епидемиолошку везу.

У оквиру активног надзора, у протекла 24 часа, тестирано је још 47 здравствених радника из Бањалуке, Приједора, Градишке, Гацка, Прњавора, Кнежева и Источног Сарајева, а позитиван тест на нови вирус корона потврђен је код једног здравственог радника из Бањалуке.

Такође, у посљедња 24 часа тестирано је и још 48 особа из локалних карантина или објеката за изолацију, а нови вирус корона је потврђен код једне особе.

У оквиру активног надзора у протекла 24 часа тестирано је укупно 41 васпитач из дјечијих вртића у Бањалуци, Приједору, Броду, Лакташима, Челинцу, Теслићу, Прњавору и Новом Граду и сви налази су негативни.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.145 случајева вируса корона, а опоравила се 461 особа. Од посљедица COVID 19 преминуло је 77 особа.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (SARS-CoV-2) тестирано укупно 18.674 особе.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 109 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализовано је 35 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији седам пацијената.

Код два пацијента здравствено стање захтијева респираторну подршку, а седам особа је на неинванзивном моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 20 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 39 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници “Свети Апостол Лука” у Добоју збринуто је 55 пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње осам особа, у Болници “Србија” у Источном Сарајеву један пацијент, у Болници “Доктор Младен Стојановић” у Приједору осам пацијената, у Универзитетској болници у Фочи четири пацијената и у болници Градишка је збринуто укупно осам пацијената. 

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру “Никола Тесла” у Бањалуци налазе се 182 особе, у Студентском дому у Требињу  двије особе, у Дому ученика у Бијељини једна особа и у Дому ученика у Добоју четири особе.

У објектима за изолацију у Зворнику, Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 4.017 особа, а надзор је завршен код 25.256 особа.

На седам граничних прелаза у Републику Српску је током 24 часа ушло укупно 140 особa, 135 особа је изашло из карантина и упућене су у локалне карантине у општинама, а тренутно се у карантинима на седам граничних прелаза налази укупно 15 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Filter 2019