Sat. Jul 11, 2020
ћирилица /latinica

PALE: Obilježen Dan Vojske Republike Srpske

Autor: FILTER/ V.Č.

Povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske na centralnom spomen-obilježju žrtava odbrambeno-otadžbinskog rata u Palama služen je parastos i položeni vijenci.

Vojska Republike Srpske formirana je na današnji dan, 12. maja 1992. godine.

”Prije 28 godina Skupština Srpske Republike Bosne i Hercegovine donijela je istorijsku odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, koja je proistekla iz svoga naroda i imala je isključiv zadatak da odbrani srpski narod, srpsku republiku i vjekovna ognjišta gdje su Srbi živjeli”, podsjetio je Mihajlo Parađina predsjednik Boračke organizacije opštine Pale.

“Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je preko 200 000 pripadnika, a čak preko 23 000 utkalo je svoje živote u stvaranje Republike Srpske, samim tim ovo je jedan od najvažnijih datuma u istoriji Republike Srpske”, naveo je Parađina.

Boško Jugović, načelnik opštine Pale istakao je da su borci Vojske Republike Srpske zaslužni što danas postoji Republika Srpska.

”Centralno spomen-obilježje u Palama sa spomen-pločama na kojima je uklesano 536 imena srpskih boraca koji su dali svoje živote za odbranu Republike Srpske, je mjesto na kome možemo da obilježimo ovaj dan, dan formiranja Vojske Republike Srpske. Sigurno je da su ti ljudi najzaslužniji što mi danas imamo Republiku Srpsku, i mi moramo njima da odamo dužni pomen. Isto tako, svojim ponašanjem da branimo Republiku Srpsku”, rekao je Jugović.

Filter 2019