Sat. Jul 11, 2020
ћирилица /латиница

Званичници Српске честитали Дан побједе над фашизмом

Извор: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку грађанима Републике Српске поводом 9. маја – Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату и Дана Европе.

Цвијановићева је истакла да побједа над фашизмом у Другом свјетском рату, када је сломљена идеологија која је однијела милионе људских живота, представља једно од највећих цивилизацијских достигнућа у цјелокупној људској историји.

– Поносни смо што смо, као једна од побједничких нација, дали допринос слому фашизма и одбрани оних идеала и вриједности чије су тековине дубоко уткане у наше друштво које баштини слободу, мир и толеранцију – нагласила је предсједница Републике.

Она је навела да је ово уједно и дан који упозорава да се зло, које фашизам представља, никада више не понови, али и обавезује на изградњу мира и стабилности, зарад будућих генерација, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

– Изражавамо дубоко поштовање и захвалност свим родољубима и антифашистима који су за слободу дали оно највредније, своје животе, за стварање бољег и толерантнијег свијета – додаје се у честитки.

Цвијановићева је поручила да ће Република Српска наставити да се развија на слободарским идејама антифашизма и очувања европских начела слободе и демократије.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је грађанима Републике Српск Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, те поручио да је српски народ дао немјерљив допринос у антифашистичкој борби.

– На данашњи дан, 75 година након побједе у Другом свјетском рату, са великим пијететом се присјећамо свих жртава фашизма и нацизма, највећих идеолошких пријетњи новијег доба, а нарочито страдања српског народа, који је антифашистичкој борби дао немјерљив допринос – навео је Вишковић.

Он је нагласио да страдање српског народа служи као опомена на ужасе које је фашизам са собом донио и опомиње нас да се таква злодјела више никада не понове.

– Наша колективна дужност је да, из поштовања према нашим прецима, неизоставно и достојно обиљежавамо овај празник и баштинимо вриједности проистекле из антифашистичке борбе – истакао је Вишковић, који је 9. мај – Дан побједе над фашизмом и Дан Европе честитао у име Владе Републике Српске и своје име.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је грађанима Републике Српске Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, поручивши да је српски народ дао огромну жртву и немјерљив допринос у борби против фашизма и изградњи европског демократског система вриједности.

– Слободарски српски народ је одлучно и храбро устао против фашистичког и нацистичког зла. У тој борби, наш народ је је страдао много више него било који народ на Балкану. Поносни смо на наше храбре претке који су дали животе за слободу нашег и осталих народа – истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да се, са посебном тугом и пијететом, треба сјетити свих убијених у антифашистичкој борби, стријељаних и мучених до смрти у системима концентрационих логора Јасеновац, Стара Градишка, Јадовно, Паг и у другим мучилиштима на подручју Независне Државе Хрватске, те бачених у јаме и убијених стараца, жена и дјеца на кућном прагу, саопштен је из кабинета предсједника Народне скупштине Републике Српске.

– Сви они су убијени само зато што су били – Срби! Убијени су и многи Јевреји, Роми и остали антифашисти. Наша обавеза је да његујемо антифашистичке вриједности и чувамо сјећање на хероје који су побиједили фашизам и нацизам, највеће пошасти човјечанства у 20. вијеку и изборили се за слободу и праведнији, хуманији и бољи свијет – истакао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске је истакао да се мора системски, научно и институционално суспроставити све учесталијим покушајима ревизије историје и непризнавању злочина над српским народом у Другом свјетском рату ради остваривања политичких циљева.

– Зато је од изузетне важности то што Република Српска и Република Србија заједно обиљежавају дане сјећања на српске жртве у протеклим ратовима на овим просторима и подсјећају нове генерације на важне историјске догађаје за српски народ у цјелини како би се гајила култура сјећања заснована на принципима истине, правде и помирења – закључио је предсједник парламента Српске Недељко Чубриловић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је свим грађанима БиХ Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату и Дан Европе, нагласивши да је 9. мај 1945. године један од најзначајнијих датума у свјетској историји, јер је на тај дан поражена идеологија терора која је широм Европе и свијета сијала зло и смрт.

– Срби треба да буду поносни на своју антифашистичку прошлост и што смо заједно са другим правдољубивим и слободарским народима дали значајан допринос у борби против фашизма и нацизма – истакао је Додик.

Он је нагласио да је Други свјетски рат мрачни и трагични период у историји човјечанства који треба свима да буде вјечна опомена да се такво зло више никада не понови, али и да никада не смијемо да заборавимо све жртве које су пале за слободу, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

– Морамо сви заједно остати на путу наше антифашистичке прошлости и бранити заједничке вриједности као што су мир, слобода и демократија и борити се за бољи и праведнији свијет с циљем љепше и свјетлије будућност наших покољења – поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија упутио је честитку поводом 9. маја – Дана побједе над фашизмом и Дана Европе.

– Поводом 9. маја – Дана побједе над фашизмом и Дана Европе, у име Савјета министара и своје име, свим грађанима честитам овај велики празник. Девети мај је дан када се са великим пијететом присјећамо хероја антифашистичке борбе који су дали своје животе за слободу свих нас. Њихови подвизи омогућили су потоњим генерацијама да своју будућност граде на истинским вриједностима слободе, једнакости и толеранције – наводи се у честитки Тегелтије.

Он је рекао да је антифашизам успио да мобилише и уједини снаге немјерљивог опсега и од глобалне пријетње спаси цијелу цивилизацију те нагласио да жртве антифашистичке борбе никада не смију бити заборављене, а, како наводи, афирмација и његовање антифашистичких вриједности слободе и човјечности морају бити трајни!

– На темељима антифашистичке побједе 9. маја настала је идеја о уједињеној Европи и зато за нас тај датум има посебну важност. Босна и Херцеговина дио је европског културног и историјског насљеђа и наша будућност лежи у заједници европских земаља. Поштовани грађани, још једном вам честитам 9. мај – Дан побједе над фашизмом и Дан Европе – стоји у Тегелтијиној честитки.

Filter 2019