Sat. Jul 11, 2020
ћирилица /латиница

Зашто смо (не) важни

Аутор: Кристина Вуца

Могла бих сатима наводити и објашњавати зашто је наставнички кадар важан. Наводити ријечи Еразма који каже да највећа нада сваке земље лежи у примјереном школовању младости, или Нелсона Менделе који сматра да је образовање најбоље оружје које можемо употријебити да мијењамо свијет. Све бих то могла, како бих дала посебан значај ријечима „убогог“ професора српског језика и књижевности… али нећу.

Након обавезног основног и скоро обавезног средњег образовања, напокон имате опцију да бирате шта желите да студирате. А онда долазе праве недоумице.

Бројке су неумољиве…бројеви незапослених, бројеви отпуштених…бројеви незадовољних… и ту креће борба разума и срца, борба савјета најближих и унутрашњих гласова.

Послушајте срце увијек!

Упишите српски језик и књижевност!

Књига је одувијек била, и биће, најјаче оружје. Свијет сакривен у њој, чека да га открије млади човјек жељан знања и истине. А велике истине леже у књижевности. И у језику! Језик није само скуп граматичких правила, средство комуникације… језик је идентитет, свијест о постојању, припадности, памћење и сјећање. То ће вам разјаснити српски језик и књижевност!

Када се будете на факултету борили са руским формалистима (а хоћете!) или са номинализацијом ван кондензације (а и то хоћете!), када вам се акценти почну стапати у један још неизмишљен (то вам не гине!), немојте посустајати. Будите истрајни и упорни да стекнете компетенције потребне, не само за обављање посла „убогог“ професора српског језика и књижевности, него за живот.

Упишите српски језик и књижевност!

И нисмо ми професори српског језика и књижевности „убоги“, мада нас често тако називају. Ми смо најважнији, ми учимо друге да мисле, искажу мисли, осјећања и пусте глас да га сви чују и разумију. Учимо их да уче и усвајају знања.

Зато упишите српски језик и књижевност!

И увијек ће српски језик и књижевност бити први у дневнику (то увијек можете искористит као аргумент!). Нема веће награде од осјећаја задовољства када изађете из учионице, а ваши ученици још увијек жустро расправљају о теми о којој сте причали на часу и потакли их да изађу из наметнутих оквира.

Када схватите да има наде и да на младима свијет остаје… заиста, а ви сте ту да их обликујете. Уколико сматрате да ученик није само број у дневнику, него млади човјек којег треба усмјерити, образовати да промишља,истражује, усваја знања, јасно и гласно износи свој став и да сте баш ви ти који му у томе можете помоћи, онда је Филозофски факултет у Палама право мјесто да стекнете компетенције неопходне за наставника.

Зато упишите српски језик и књижевност!

Filter 2019