Fri. Jul 10, 2020
ћирилица /latinica

Čubrilović: Oštro protiv pokušaja revizije istorijskih činjenica

Izvor: SRNA

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da se Srpska energično suprotstavlja bilo kakvim pokušajima revizije istorijskih činjenica o nespornom doprinosu ruskog naroda pobjedi nad fašizmom u Evropi.

Čubrilović je za “Rusku gazetu”, uoči obilježavanja 75 godina od pobjede nad fašizmom, rekao da nema sumnje da je ruski narod u Drugom svjetskom ratu podnio ogromnu žrtvu i da se ta činjenica nije osporavala čak ni u vrijeme velikih iskušenja, tokom Hladnog rata.

– Nažalost, posljednjih godina počela je revizija rezultata Drugog svjetskog rata, tako što se osporava uloga i doprinos ruskog naroda u slomu nacizma i fašizma. Ta ravizionistička istoriografija je davno izašla iz naučnih krugova i postala dio društvenog mišljenja u zemljama koje su bile članovi antihitlerovske koalicije, kao i u nekim drugim zemljama članicama EU – naveo je Čubrilović.

Čubrilović je napomenuo da je vojska sovjetske Crvene armije oslobodila više od deset država – sadašnjih članica EU, kao i drugih zemalja.

– Svaki miroljubivi čovjek dužan je da se pokloni pred tim žrtvama zato što je to najmanje što možemo da uradimo za njih – dodao je on.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske naglasio je da je srpski narod dao najveću žrtvu na području bivše Jugoslavije u borbi sa zlom fašizma.

– Srbi su već tokom demonstracija 27. marta 1941. godine u Beogradu među prvima u Evropi pokazali svoj antifašistički stav. Mi smo dužni da čuvamo i štitimo istinite vrijednosti antifašizma kao slobodarske ideje i da razvijamo kulturu sjećanja o stradanju srpskog naroda koji je u toj borbi dao mnogo više nego bilo ko na Balkanu – naglasio je on.

Čubrilović je naglasio da se Republika Srpska ponosi herojskim učešćem srpskog naroda u antifašističkoj borbi.

– Naša obaveza i dug je da predamo budućim pokoljenjima istinu o herojskom stradanju naroda u borbi sa fašizmom i nacizmom, oštro se suprotstavljajući svim pokušajima revizije istorijskih činjenica koje, nažalost, postoje i u našem okruženju – istakao je Čubrilović i poručio – “Živjelo bratstvo i jedinstvo ruskog i srpskog naroda”.

Filter 2019