Sat. Jul 11, 2020
ћирилица /latinica

Hirurg Jusuf Šabanović nakon korona-derneka razriješen dužnosti šefa klinike na KCUS-u

Izvor: Kliks

Hirurg Jusuf Šabanović koji je sinoć organizovao zabavu povodom svog rođendana u jednom sarajevskom restoranu i tako prekršio sve naredbe i preporuke u cilju suzbijanja korona virusa jutros je razriješen dužnosti šefa Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.


Ovu informaciju za klix.ba je potvrdila direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Prim. dr. Jusuf Šabanović razriješen je dužnosti šefa Opšte i abdominalne hirurgije KCUS. Zbog nepoštivanja opštih propisanih mjera i opasnosti za uposlenike KCUS i bolesnike, upućen je u samoizolaciju i na postupak epidemiologa KS. Pravila su ista za sve i svi ih moraju poštovati, bez izuzetka i bez obzira na titule i status u društvu. KCUS principijelno postupa i smatra da je ponašanje kolege nedopustivo rizično. Ne želimo da bilo ko, neodgovornim ponašanjem ugrozi dosadašnje izvanredne rezultate u borbi protiv KOVID – 19 koje smo postigli, navode iz KCUS-a.
Ista mjera – smjena je poduzeta ranije i u slučaju šefice Klinike za gastroenterohepatologiju kao i šefice odjela iste Klinike.

Nisu se odgovorno ponijele, nisu nosile propisanu zaštitnu opremu. Nisu provodile mjere kontrole i samokontrole te su ugrozile bolesnike i uposlenike navedene klinike. Kao što je poznato Klinika je bila blokirana više sedmica, a trenutno je u punoj funkciji, poručuju iz KCUS-a.

Postupak ovog uglednog sarajevskog ljekara osudila je i Ljekarska komora Kantona Sarajevo.

Oštro osuđuje neodgovorno i neprofesionalno ponašanje doktora Jusufa Šabanovića, kojim je ostvario potencijalnu mogućnost ugrožavanja epidemiološke situacije, odnosno potencijalno ugrozio zdravlje svojih pacijenata i zdravlje svojih kolega, navedeno je u reakciji.

Filter 2019