Fri. Jul 10, 2020
ћирилица /латиница

ДОДИК: Ускоро укидање ванредног стања у Републици Српској

Извор: СРНА

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да би ускоро требало да буде укинуто ванредно стање у Републици Српској.

“Влада Републике Српске је спремна да већ за десетак дана предложи Народној скупштини укидање ванредног стања и враћање на ванредну ситуацију, што подразумијева и скраћење полицијског часа, као и поновни рад одређених привредних субјеката и услужних дјелатности, наравно уз прописане мјере заштите”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Предсједништво БиХ већ у марту донијело одговарајуће мјере, да би се избјегло катастрофално стање у БиХ у вези са пандемијом вируса корона.

“Очекивали да смо да ће вирус корона слабити у првих четири, пет недјеља, али то се није десило. Здравствене мјере у почетку су биле добро прихваћене, али је постепено долазило до нервозе и замора код дијела становништва, што је допринијело да се уводе ригорозније мјере, поготово због протеклих празника, Васкрса и 1. маја”, навео је Додик.

Он је рекао да је изненађен повећањем броја заражених, јер се очекивала боља епидемиолошка ситуација, те најавио да ће све то бити испитано и донесене нове мјере.

Према његовим ријечима, евидентан је и пад прихода у БиХ.

“Од очекиваних 230 милиона у априлу, које је требало да добијемо у буџет, имаћемо 80 милиона мање”, рекао је Додик и изразио жаљење што одобрена средства ММФ-а стоје на рачуну и што нису ефективна, тако да и то усложњава укупну економску ситуацију у БиХ.

Он је рекао да не жели да пореди стање у Републици Српској и Федерацији БиХ, а што се тиче ситуације у здравственим установама у Српској напоменуо је да посљедњих дана има много недобронамјерних изјава и дезинформација.

“Важно је то да је укупан број заражених у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци далеко мањи у процентима него у региону. Примарни циљ је био и то је важно да примарни блок у ковид одјељењу не захвати масовна инфекција здравствених радника. Не зна свако управљати респираторима”, рекао је Додик, понављајући да одаје признање медицински радницима у Српској за њихов труд и храброст.

Он је напоменуо да се прописи морају поштовати, те да нико не каже да не може бити пропуста.

“Могуће да је било пропуста, нико не каже, али оно што је прописано мора се поштовати. Мислим да је превише било дезинформација и није тешко у таквој ситуацији направити панику. У складиштима Фонда здравства се налази више од седам милиона маски, шест милиона рукавица. У ковид одјељењу није било заражених медицинских радника и у прилог томе говори кориштење заштитне опреме од почетка”, додао је српски члан Предсједништва БиХ.

Kада је ријеч о набавци мобилне болнице, Додик је појаснио како је текао тај процес и укљученост власника фирме која је увезла елементе болнице.

Он је изразио захвалност за помоћ увознику бизнисмену Славену Ристићу.

“Ја сам му захвалан што је помогао у тренуцима када смо гледали шта се дешава у Италији и Шпанији. Он се појавио са информацијом да може преусмјерити донацију која је била спремна за Вијетнам. Ми смо то прихватили и захвални смо за то, мислим да је то добар потез Владе Републике Српске”, рекао је Додик.

Одговарајући на питање у вези са полемикама о ангажману руске јединице за дезинфекцију болнице у Мостару и да ли Оружане снаге БиХ имају потребну опрему, Додик је рекао да Оружане снаге БиХ “немају ништа, поготово немају специјалну јединицу”.

“Ја ћу гласати да се удовољи захтјеву /Драгана/ Човића, а шта ће друга два члана одлучити не знам. Није добро да једној Русији и њеној жељи да помогне, долазимо у позицију да јој објашњавамо наше односе. Затражио сам да се Предсједништво БиХ изјасни о томе”, рекао је српски члан Предсједништва БиХ, одбацујући спекулације о могућим субверзивним дјелатностима.

Били смо, истиче Додик, спремни да помогнемо и Федерацији БиХ, али то нико званично није затражио.

Он сматра да нема потребе за политизацију епидемије, него да се треба окренути европском путу БиХ, без ОХР-а и страних судија у Уставном суду БиХ.

Говорећи о наредним локалним изборима, Додик је навео да је нови састав Централне изборне комисије /ЦИK/ БиХ изабран мимо легалних процедура и закона.

Додик, који је и лидер СНСД-а, подсјетио је да, будући да није конституисана власт на свим нивоима у БиХ, није било могуће ни мијењати састав ЦИK-а БиХ.

Према његовим ријечима, расписивање избора у БиХ сада је проблем, а поменуо је и захтјев Хрвата за измјенама изборног закона БиХ.

Додик каже да је све вријеме био спреман да ради с циљем постизања компромиса.

Filter 2019