Sun. Jul 12, 2020
ћирилица /latinica

ČUBRILOVIĆ: Zločin nad vojnicima JNA bolna rana srpskog naroda i poraz pravosuđa BiH i međunarodnog prava

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je, povodom 28 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, da je sjećanje na brutalan napad na nedužne vojnike 2. i 3. maj 1992. godine bolna i teška rana na srcu porodica ubijenih i srpskog naroda koja svjedoči o porazu i sramoti pravosuđa Bosne  i Hercegovine i međunarodnog prava.

„Licemjerje i nemoral pravosuđa Bosne i Hercegovine, kao i međunarodnog ratnog krivičnog prava, ogleda se u činjenici da, ni nakon 28 godina od organizovanog napada na kolonu vojnika, koja se mirno povlačila iz grada i brutalnih likvidacija, zločinci nisu odgovarali za ovaj zločin“, poručio je Čubrilović.

On je istakao da je više nego očigledno da je ubistvo vojnika JNA planski smišljeno, organizovano i nemilosrdno izvršeno pred očima cijelog svijeta i snaga UN-a, ali da su zločinci amnestirani od odgovornosti kako bi se očuvao međunarodni stereotip o isključivo srpskoj krivici za sve zločine u proteklom ratu u BiH.

„Porodice ubijenih mladića do danas nisu dočekali pravdu. Godinama su im branili da dođu u Sarajevu i u miru polože cvijeće i upale svijeće na mjestu zločina. Političko Sarajevo odlučno gazi po svim srpskim žrtvama i ignoriše bol porodica ubijenih i njihov vapaj za pravdom. Zbog toga, uvijek i iznova, moramo podsjećati generacije koje dolaze na ovaj, kao i na sve druge nekažnjene zločine u proteklom ratu, kako se nikada nikome ne bi ponovili“, istakao je predsjednik Čubrilović.

Filter 2019