Wed. Jul 15, 2020
ћирилица /латиница

ЧУБРИЛОВИЋ: Злочин над војницима ЈНА болна рана српског народа и пораз правосуђа БиХ и међународног права

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је, поводом 28 година од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, да је сјећање на бруталан напад на недужне војнике 2. и 3. мај 1992. године болна и тешка рана на срцу породица убијених и српског народа која свједочи о поразу и срамоти правосуђа Босне  и Херцеговине и међународног права.

„Лицемјерје и неморал правосуђа Босне и Херцеговине, као и међународног ратног кривичног права, огледа се у чињеници да, ни након 28 година од организованог напада на колону војника, која се мирно повлачила из града и бруталних ликвидација, злочинци нису одговарали за овај злочин“, поручио је Чубриловић.

Он је истакао да је више него очигледно да је убиство војника ЈНА плански смишљено, организовано и немилосрдно извршено пред очима цијелог свијета и снага УН-а, али да су злочинци амнестирани од одговорности како би се очувао међународни стереотип о искључиво српској кривици за све злочине у протеклом рату у БиХ.

„Породице убијених младића до данас нису дочекали правду. Годинама су им бранили да дођу у Сарајеву и у миру положе цвијеће и упале свијеће на мјесту злочина. Политичко Сарајево одлучно гази по свим српским жртвама и игнорише бол породица убијених и њихов вапај за правдом. Због тога, увијек и изнова, морамо подсјећати генерације које долазе на овај, као и на све друге некажњене злочине у протеклом рату, како се никада никоме не би поновили“, истакао је предсједник Чубриловић.

Filter 2019