Sat. Jul 11, 2020
ћирилица /латиница

Питање баш за овакав дан: Може ли киша да спере корона вирус? А да га прошири?

Извор: Недељник

Други дан првомајског празника – који баш и није био неки празник – обиљежава нимало прољећно вријеме. Досад смо се, чекајући топло, питали како на ширење вируса утиче лијепо вријеме, али шта је са кишом? Да ли киша може да спере корона вирус са површина?

То питање посебно је заинтригирало Маршала Шеперда, једног од највећих стручњака за време и климу и бившег предсједника Америчког метеоролошког друштва. Шеперд је у ауторском тексту за Форбс покушао да објасни шта се дешава са коронавирусом када пљушти, сипа или макар ромиња.

Иако Дјечија болница Универзитета у Мериленду наводи да игралишта након олује нису безбједна, јер нема доказа да се материјалима послије кише нема више трагова вируса, Џеред Бејтен, декан и професор глобалног здравља и епидемиологије на Универзитету Вашингтон, тврди другачије:

Kиша може да разриједи или спере вирус са површина. Без размишљања бих сјео на клупу у парку одмах послије пљуска.”

Доктор Шеперд је потом потражио треће мишљење. Није га нашао на сајту Центра за контролу и превенцију болести, али је пронашао научницу др Џенифер Хорни, са Универзитета Делавер. Она, пак, не мисли да киша има прочишћујући ефекат или да успорава вирус. Ово се слаже и са ставовима да је приликом прања руку најважнији сапун, а не вода.

Ипак, одговор је вјероватно негдје у средини. Kиша посједује одређену моћ да разриједи вирус и очисти површине, али није ефикасна у уништењу вируса.

А да ли важи супротно? Може ли киша да “помогне” у ширењу вируса? Др Шеперд нас тјеши да не. Оно што киша понекад ради јесте да “пресади” бактерије из атмосфере, али вирусе не.

Filter 2019