Sun. Jul 12, 2020
ћирилица /latinica

MILOŠ POPOVIĆ: Slikarstvo zahtijeva vrijeme promišljanja

Posebno bih izdvojio Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske koji je u nekoliko proteklih godina organizovao izložbe umjetnika koji kotiraju na svjetskom nivou. Slikarstvo je poprilično na niskim granama, ali poznajem nekoliko umjetnika koji žive isključivo od slikarstva, kaže slikar Miloš Popović
Izvor: SRNA

Akademski slikar iz Istočnog Sarajeva Miloš Popović ističe da slikarstvo zahtijeva vrijeme promišljanja, pravi trenutak za rad, i da zato da ne slika svaki dan, ali u ovoj vanrednoj epidemiloškoj situaciji gotovo da je posvećen samo slikarstvu.

Ovaj mladi slikar kaže da nema tačan broj naslikanih djela, ali je to otprilike svedeno opus od 15 slika u tri godine.

Kada sam u procesu slikanja, to nikada ne bude duže od četiri časa na dnevnom planu. Više od toga nije moguće posvetiti suptilnom radu. Rijetko kada kontinuirano slikam cijeli mjesec“, priča Popović za Srnu.

Nedavno je oslikao fotografiju Dijega Maradone iz dokumentarnog filma o ovom slavnom fudbaleru, koji, ističe Popović, nije inspiracija samo sportistima i filmskim režiserima, nego i njemu kao slikaru.

Inspirisala me je fotografija za istoimeni dokumentarni film zbog uzbudljivih kompozicijskih rješenja, odnosa između figura na slici i trenutka u kojem je izdvojen lik Maradone u masi drugih. Svakako da radeći po fotografiji, umjetničko djelo gubi auru i ima daleko manju težinu estetskog vrednovanja. Kroz ovo djelo nastojao sam da ne reprodukujem fotografiju događaja nego da slikarskim medijem-uljem na platnu kroz simboličan način razbijajući klasičnu formu predstavim neku vrstu duhovne snage i simbolike svega onoga što predstavlja lik Maradone“, objašnjava Popović.

Popović primat nad tehnikom daje estetici, a o pravcu ni ne razmišlja.

Pravac se nametne sam i definiše vremenom, a svakako da ima primjesa realizma, nadrealizma, simbolizma, to je najbliže mom senzibilitetu. Služim se svim tehnikama osim akavarela, najviše uljanim bojama iz razloga što su najzahvalnije u interpretaciji mojih ideja“, istakao je Popović.

ŠKOLA SLIKANJA I CRTANJA

On navodi da je sa mnogo entuzijazma Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo nedavno pokrenuo školu slikanja i crtanja, a realizovan je samo čas, jer su zbog pojave virusa korona, bili prinuđeni da je privremeno prekinu rad.

Škola je zamišljena tako da nije posebno ograničena uzrastom polaznika, pripremljen je program za osnovce, srednjoškolce i odrasle. Planiramo nastaviti čim bude u skladu sa zakonom o javnom okupljanju“, ističe Popović, koji radi sa polaznicima škole crtanja i slikanja.

Prema njegovim riječima, slikarstvo je poprilično na niskim granama i svake godine je primjetan pad interesovanja mladih za upis na likovnim akademijama.

U BiH, postoje ustanove kulture koje odlično rade posao. Posebno bih izdvojio Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske koji je u nekoliko proteklih godina organizvao izložbe umjetnika koji kotiraju na svjetskom nivou. Poznajem nekoliko umjetnika koji žive isključivo od slikarstva, a naravno da je presudan kvalitet i posvećenost radu“, smatra Popović.

Popović je do sada organizovao pet samostalnih, a učestvovao je i na nekoliko grupnih izložbi.

Miloš Popović rođen je u Sarajevu 1988. godine, a trenutno živi u Istočnom Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu upisao je 2013. godine, a diplomirao 2017. godine na Odsjeku slikarstvo. Više o radu ovog mladog umjetnika, zainteresovani mogu da pronađu na njegovom “Jutjub” kanalu.

Filter 2019