Tue. Sep 22, 2020
ћирилица /латиница

Требиње: Град сунца, вина и платана – мјесто за све генерације

“Требиње је упућено да рачуна на туризам. Он је по природној лепоти један од најлепших градова због изванредне реке, ванредног амфитеатра, чудесног осветлења, које долази од одблеска са мора…” Тако је о свом граду писао Дучић.
Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Град са изузетним положајем, 20-ак километара ваздушне линије од мора, у троуглу градова под УНЕСКО заштитом (Kотор, Мостар и Дубровник). Управо због тога Требиње је прве кораке ка туризму направило као мјесто одмора туристима на путу ка мору.

То одавно није тако јер се овај сунчани херцеговачки град, захваљујући сопственој туристичкој понуди, високо позиционирао на листи најпосјећенијих градова у БиХ али и региону.

У кругу од 120 километара се налазе 4 аеродрома, па се у Требињу током цијеле године могу срести туристи из бројних свјетских земаља.

Марко Радић, директор Туристичке организације Града Требиња, каже за „ФИЛТЕР“ да је акцентовање на богато подручје на којем се Требиње налази, уз разноврсну туристичку понуду, заинтересовало бројне туристичке агенције.

„Многе домаће и стране туристичке агенцију су почеле уврштавати Требиње на туристичку мапу те за реализацију својих итинерера. Требиње је први град у Републици Српској који је проглашен туристичким мјестом“, подсјећа Радић.

Препознатљив као град Јована Дучића, Требиње је уједно и град са највећим бројем националних споменика у БиХ.

„Имамо јаку ено – гастрономску понуду, велики број православних манастира. Овдје је рођен и Свети Василије Острошки. Требиње је град са преко 270 сунчаних дана у години. Све су то разлози због којих Требиње сваке године биљежи све боље резултате када је туризам у питању. Ако бисмо гледали посљедње три године, број регистрованих ноћења се удуплао, а приход од боравишне таксе смо утростручили“, наводи Радић.

Херцеговци су добри и пажљиви домаћини

Разноврсност природних ресурса и богатство културног насљеђа Херцеговине само су дио посебног утиска који о овом граду носи свако ко га једном посјети. Дуго се памти и оно без чега тај посебан утисак не би био могућ – срдачност локалног становиштва. Без журбе, тако својствене данашњем времену, Требињци дочекује госта са богатом трпезом здраве и природне хране.

“Бројни туристи, посебно они са подручја бивше Југославије, поново долазе у наш град. Углавном похвале иду на рачун овдашњег становништва и њиховог домаћинског односа и гостопримства. Хвале квалитетна вина, храну, чист ваздух. Близина мора , такође, уз све то игра битну улогу. Требиње је идеалан град за продужени викенд или за уживање са породицом“, каже нам директор градске туристичке организације.

Требиње је град који годишње посјете туристи из 80-ак различитих земаља свијета.

„Посебно у периоду јун-септембар, наш град је „свијет у малом. “Наш циљ је пробудити у гостима два осјећаја, а то су доживљај и жеља. Током боравка да доживе и осјете оно што Требиње заиста јесте, а након одласка да им се пробуди жеља за поновним доласком“

Упитан да Требиње опише у једној реченици, Марко Радић каже:

“За Требиње кажу да је то град сунца, вина и платана, а ми из туристичке организације на то волимо додати да је Требиње мјесто за све генерације“

Туристички водичи за потпун утисак

Без обзира на то јесте ли у Требињу били једном или више пута, увијек можете видјети и чути нешто ново о овом бајковитом граду.

Организовани обилазак туристичких локација у пратњи лиценцираних туристичких водича у великој је експанзији. У понуди је неколико тура, све укључују најважније локације али водичи, њих 30 колико их Требиње има, спремни су на прилагођавање жељама сваке групе.

Основни обилазак подразумијева обилазак ужег градског језгра, у који спадају Стари град,градски парк, зелена пијаца, херцеговачка кућа, Музеј Херцеговине, споменици Његошу и Дучићу, Дучићеви поклони граду попут фигуре Јелене Анжујске, споменик Ослободиоцима на Тргу Слободе…

Три најпосјећеније локације су Арсланагића мост, Херцеговачка грачаница и Манастир Тврдош.

Најпожељнији мали град на Балкану

Велико интересовање домаћих и страних гостију, прати и улагање у смјештајне капацитете. У кратом периоду је Требиње добило више луксузних објеката па је и туристичка понуда проширена. Развој туризма заједнички је циљ Града Требиња, туристичких радника, привредника и локалног становништва.

“Град Требиње наводи туризам, поред енергетике и пољопривреде, као кључне гране за развој града. Зато не чуде многа улагања државног и приватног капитала који је већим дијелом усмјерен ка туризму. Погледајте само колико је Град сунца допринио понуди не само Требиња, неге и цијеле регије. Такође, ако бисмо упоредили Требиње прије 10-12 година и данас , видјели бисмо да је за релативно кратак период изграђен и отворен велики број смјештајних објеката.
Такође у посљедње вријеме биљежимо раст и других објеката угоститељске природе попут ресторана,кафетерија, пицерија. Велика је потражња за Требињем и када су у питању стамбене јединице“, прича Радић.

Град Требиње и Туристичка организација тренутно раде на веома битном пројекту а то је „ Стратегија развоја туризма Града Требиња за период 2020-2030.“

„У завршној смо фази израде документа са консултантском кућом која то ради и вјерујем да ћемо након анализе и визије коју ћемо донијети у наредном периоду лакше препознавати приоритете када је развијање туризма у питању и стратешко дјеловање, јер имамо жељу да Требиње прерасте у најпожељнији мали град на Балкану до 2030. године.“

Цијене

С обзиром на специфичан географски положај, неминовна су поређења са туристичким градовима у сусједним државама. И ту је Требиње у предности као пожељна дестинација домаћим туристима.

Директор Туристичке организације каже да су цијене релативно ниже у односу на велику конкуренцију градова са црногорског и хрватског приморја.

„Сматрам да у овом моменту Требиње може да одговори свим изазовима и да има понуду за различите врсте туриста, осносно да има понуду за свачији џеп – од хотела са 5 звјездица до приступачнијих приватних апартмана. С обзиром на новонасталу ситуацију проглашењем пандемије, привредници из сектора туризма ће у наредном периоду морати донијети неке важне одлуке и када су постојеће цијене у питању како би их прилагодили тренутним могућностима превасходно када су у питању домаћи туристи, јер се очекује да они буду покретачи поновних туристичких миграција.“

Посјећеност у 2019.години

У прошлој години туристи су у Требињу остварили 101.227 ноћења, што представља увећање за око 8% у односу на 2018. годину. Ово је број регистрованих ноћења у регистрованим објектима за смјештај а претпоставка је да је број много већи. Домаћи туристи чине 30 %, док је остатак из бројних свјетских земаља. Предњаче гости из Србије, Турске, Француске, Кине, Грчке и Шпаније.

Смјештајни капацитети

Тренд увећања броја регистрованих лежајева настављен је и током 2019. године, тако да је Требиње у 2020. годину ушло са више од 2.700 регистрованих смјештајних јединица у 16 хотела, 2 мотела, 2 хостела, 2 виле, 3 преноћишта, једном кампу, Ђачком дому и преко 90 регистрованих смјештајних објеката у приватном власништву (апартмани, куће за одмор и собе за изнајмљивање).

Пандемија и туризам

Требиње је једна од водећих туристичких дестинација, не само у Републици Српској него и у Босни и Херцеговини. Стога је јасно да је један од градова који највише трпи због тренутног стања у свијету изазваног пандемијомм вируса корона.

“У тренуцима проглашења пандемије, те пооштравања мјера на граничним прелазима, бројали смо између 5 и 10 аутобуса туриста на дневном нивоу, који су углавном долазили из правца Хрватске. Радило се махом о туристима из Скандинавије, Велике Британије, те Њемачке и Француске, који су дневне излете проводили у нашем граду. Угоститељски објекти, хотели и мотели не раде. Иста је ситуација са винаријама, приватним смјештајем, агенцијама. Отказане су екскурзије, семинари, манифестације, сајмови, те разне градске културне манифестације, изложбе”, наводи Радић говорећи о тренутном стању.

Kафа под Платанима

У знак добродошлице, по старом обичају, Требињци широм отворе врата или капију. Отвориће их и ове године, свима који у другој половини године дођу. Доћи ће и прошетати Старим градом, обићи зелену пијацу, пробати сир шкрипавац и торотан, провозати се барком, пробати херцеговачка вина…

Неизоставна ће бити фотографија код Анђелкине капије, посјета Музеју Херцеговине, одлазак у манастире, уживање у најљепшем погледу са Црквине али и кафа под Платанима. У срцу града где се осјети дух Медитерана.

Filter 2019