Wed. Sep 23, 2020
ћирилица /латиница

Пећина Орловача – од ове године у функцији сувенирница

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Пећина Орловача за посјетиоце је отворена сваке године од 15. априла до 15. октобра. Ове године је почетак сезона посјета помјерен због ванредног стања изазваног пандемијом вируса корона.

Иако је отварање помјерено, када посјете буду дозвољене у новој сувенирници ћете моћи купити прве сувенире. Урађени су и спремни чекају прве посјетиоце.

Младен Самарџић, стручни сарадник за културна и природна добра Општине Пале најављује још новости.

Осим сувенирнице и посјете пећини посјетиоци који буду долазили на сам локалитет споменика природе моћи ће да упражњавају додатне садржаје. Један од тих садржаја је стаза здравља. Дужина ће бити преко 2 км и биће омогућен прилаз на видиковац из два правца. Пробаћемо да спојимо видиковац са гвозденим путем, популарном фератом

Пећина Орловача налази се у насељу Сумболовац на подручју општине Пале и спада у ред највећих и најљепших пећинских система у Босни и Херцеговини. Стални становници пећине су слијепи мишеви. Полулација се повећава па их је у односу на 2016. годину дупло више – око 40.

У Орловачи су пронађене кости пећинског медвједа чија је старост преко 16 000 година. Поред тога, нађени су још неки занимљиви археолошки детаљи као што је сјекира и фрагменти керамике стари од 2 500 до 3 500 хиљаде година. Све то изложено је у Музеју пећине Орловача.

Пећину је могуће посјетити искључиво у пратњи стручног водича. Туристичке групе броје до 15 посјетилаца са једним водичем, а обилазак траје од 30 до 45 минута.

Спомеником природе Пећина Орловача управља Kултурни центар Пале. Намјера им је да се простор око пећине додатно уреди. Први на реду је приступни пут.

 „Kада све ово направимо мислим да ће ово бити мјесто које ће посјећиати велике групе људи. Моћи ћемо да се увежемо и са Сарајевом и са Јахорином. Очекујем да ово буде једно од посјећенијих мјеста у Сарајевско-романијској регији“, рекао је Мирослав Симовић, директор Kултурно-спортског центра Пале.

Filter 2019