Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /латиница

Од 338 узорака, само два нова случаја; Опорављено 369

Извор: РТРС

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа,у Институту за јавно здравство Републике Српске извршено је тестирање 338 лабораторијских узорака из 34 општине у Републици Српској, а нови вирус корона (САРС-CoV-2) потврђен је код још двије особе.

Ријеч је о једном мушкарцу млађе и једном средње животне доби из Бањалуке. Ове особе имају симптоме болести изазване новим вирусом корона COVID 19, али без јасне епидемиолошке везе.

У оквиру активног надзора у протекла 24 часа тестирано је и још 60 здравствених радника из Приједора, Козарске Дубице, Фоче, Требиња, Кнежева, Лакташа, Бањалуке, Прњавора, Градишке, Бијељине и Угљевика, као и 38 особа које раде или бораве у домовима за старија лица и сви резултати теста су негативни.

Тестирано је и осам радника у маркетима чији су налази негативни. Тестирана је укупно 91 особа из локалних карантина или објеката за изолацију и ти налази су такође негативни.

До сада је у Републици Српској потврђено је 708 случајева вируса корона, од посљедица COVID 19 преминуло је 28 особа, а опоравило се 369 особа.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (САРС-CoV-2) извршено укупно 11.420 тестирања.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 107 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализовано је 45 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацијипет пацијента.

Код три пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а двије особе су на неинванзивом моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 12 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 40 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници “Свети Апостол Лука” у Добоју збринуто је шест пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње девет особа, у Болници “Србија” у Источном Сарајеву четири, у Болници “Доктор Младен Стојановић” у Приједору пет пацијента и у Универзитетској болници у Фочи четири пацијента.

Када су у питању објекти за изолацијуу којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-а 19, у Студентском центру “Никола Тесла” у Бањалуци налази се 71особа, у Студентском дому у Требињу 32,у Дому ученика Бијељини једна особа, у Студентском дому у Источном Сарајеву тренутно нема особа док су у Студентском центру Зворник смјештене четири особе.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.268 особа, а надзор је завршен код 22.418 особа.

На седам граничних прелаза у Републику Српску је током 24 часа ушло укупно је укупно 96 особа, 88 особа је изашло из карантина и упућено у локалне карантине у општинама, а тренутно се у каратинима на седам граничних прелаза налази укупно 12 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Filter 2019