Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /латиница

Шеранић: Вирус неће тек тако нестати

Република Српска има линеаран раст заражених вирусом корона и епидемиолошка крива мора се тако контролисати у заједници. Тренутно нема опасности од експоненцијалног раста што је добра информација, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.
Извор: Н1

Нисмо у опасности да дође до експоненцијалног раста. Систем функционише, битно је да тријаже радимо и у заједници и у болници. Здравствене услуге се пружају пацијентима – рекао је Шеранић за Н1.

Он је истакао да се прате контакти унутар заједнице и да је суштинско питање у овој епидемији како и на који начин контролисати пренос вируса у заједници, а да се не оптерећују болнице и заштите здравствени радници како би се пружала здравствена заштита грађанима.

Републички штаб за ванредне ситуаиције прати стање и постепено се долази до ублажавања мјера. Оно што је важно, нагласио је Шеранић, јесте да становништво не заборави да се корона може догодити свакоме и да су личне мјере заштите основ борбе.

Шеранић је истакао да је ситуација под контролом, иако постоји одређени број заражених здравствених радника.

Није требало ни да се не очекује да се појединци не заразе током редовног рада или унутар заједнице. Поједниначни случајеви се дешавају, битно је да то није масовно. Ради се о лицима која су исконтролисала начин ширења вируса, ради се о мјерама које се предузимају у здравственим установама када се тако нешто деси – рекао је он.

Шеранић је поручио да се проводе превентивни скриниг тестови на здравственим радницима, али и тестирања здравствених радника методом случајног одабира.

Спречавамо пренос, радимо истрагу када говоримо о контролисаном преносу унутар здравствених установа – истакао је он.

Када је ријеч о опремљености здравствених радника, Шеранић је навео да се при набавки опреме размишљало дугорочно.

Вирус неће тек тако нестати и отићи из наших живота. Имамо опреме довољно. Набавили смо количине које су веће, јер смо жељели да се припремимо за потенцијални октобар, када ћемо имати ситуацију да се два вируса, која се респираторно преносе, корона и вирус инфлуенце, бити присутни у сезони. Имају сличне симотоме, зато смо набавили већу количину опреме, заштитне опреме и уређаја који су нам потребни. Стижу и донације од установа, других држава, наших пријатеља, тако да правимо ту количину која нам је потребна – рекао је Шеранић.

На питање колико грађани поштују мјере, министар је одговорио:

У марту и првој половини априла смо се боље пазили и пратили смо боље препоруке које су ишле према грађанима. Овај период доноси одређени замор код грађана, јер опет полазимо од претпоставке да се то нама не може десити. У мањим срединама у Српској, гдје грађани нису поштовали мјере, долазило је до заразе. Имамо примјер Оштре Луке и Осмака, гдје су људи славили славе, окупљали се. То је имало одјека у смислу ширења вируса. Ми од почетка апелујемо, морамо бити свјесни када се ми разболимо – нико нам не може гарантовати да ли ћемо имати лакшу или тежу клиничку слику, и да ли ћемо завршити на респиратору – поручио је Шеранић.

Што се тиче процеса ублажавања мјера, Шеранић је рекао да се ту мора пратити низ показатеља. Да ли ће доћи до пооштравања мјера за 1. мај и Ђурђевдан?

Треба посматрати низ података – број позитивних лица без симптома, са симптомима, какву врсту симптома имају, који су се опоравили. Имамо већи проценат оних који су се опоравили од активних заражених. То говори о контролисаној епидемији. Кумулативни број ће расти, сваки дан добијате лица која су заражена, али морате пратити и друге податке -рекао је он.

Шеранић је истакао да се размишља о увођењу додатних рестрикција за празнике.

Видјећемо какви ће бити подаци у смислу ко је заражен. Ако се ради о више лица – а не могу да наведу контакт или се ради о породичним кластерима. Није једноставно одредити шта ћете урадити. Све чињенице ћемо узети у обзир – поручио је он.

Filter 2019