Tue. Sep 22, 2020
ћирилица /латиница

У Српској 35 нових случајева-нема новозаражених у Источном Сарајеву

Извор: РТРС

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске извршено је тестирање 419 лабораторијских узорака, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још 35 особа у Републици Српској.

Према мјесту пребивалишта, 22 особе су из Бањалуке, четири из Градишке, по двије особе су из Лакташа, Козарске Дубице и Добоја и по једна особа из Дервенте, Котор Вароши и Кнежева.

Ријеч је о 16 жена и 19 мушкараца. Седам жена су средње животне доби, три су млађе и шест жена је старије животне доби. Четири мушкарца су млађе животне доби, десет средње и пет мушкарца су старије животне доби.

Једанаест особа је хоспитализовано, док ће остали бити изоловани у складу са процедуром. Двадесет особа није могло да наведе контакт са позитивном особом, док су остале особе имале контакт са раније потврђеним случајевима. 

Међу потврђеним случајевима је и пет здравствених радника (један доктор медицине и двије медицинске сестре у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и двије медицинске сестре у Болници у Добоју).

У оквиру активног надзора у протекла 24 часа тестирано је и још 70 здравствених радника из Бањалуке, Добоја и Градишке као и 36 особа које раде или бораве у домовима за старија лица и сви резултати теста су негативни.

Тестирано је и 19 радника у маркетима из Бањалуке, Челинца, Градишке и Теслића чији су налази негативни. Тестирано је укупно 60 особа из локалних карантина или објеката за изолацију и ти налази су такође негативни.

До сада је у Републици Српској потврђено је 706 случајева вируса корона, од посљедица COVID 19 преминулo je 26 особa, а опоравило се 357 особа.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (SARS-CoV-2) извршено укупно 11.384 тестирања.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 108 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализована су 48 пацијента теже клиничке слике, док су у изолацији четири пацијента.

Код четири пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а двије особе су на неинванзивом моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 11пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 39 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници “Свети Апостол Лука” у Добоју збринуто је пет пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње девет особа, у Болници “Србија” у Источном Сарајеву четири, у Болници “Доктор Младен Стојановић” у Приједору пет пацијента, у Болници Зворник је један пацијент и у Универзитетској болници у Фочи четири пацијента. 

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру “Никола Тесла” у Бањалуци налази се 65 особa, у Студентском дому у Требињу 32, у Дому ученика Бијељини једна особа, у Студентском дому у Источном Сарајеву једна особа и у Студентском центру Зворник три особе.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 3.133 особе, а надзор је завршен код 22.150 особа.

На седам граничних прелаза у Републику Српску је током 24 часа ушло укупно је укупно 80 особа, 100  особа је изашло из каратина и упућена у локалне карантине у општинама, а тренутно се у каратинима на седам граничних прелаза налазе укупно четири особе.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Filter 2019