Sat. Sep 26, 2020
ћирилица /латиница

ПРО-Будућност помаже локалним заједницама током пандемије

У оквиру УСАИД-овог мировног пројекта ПРО-Будућност осигурана је помоћ за више од 50 локалних заједница у Босни и Херцеговини у вриједности преко 80.000 KМ.

У наредним седмицама биће подијељено скоро 1.200 пакета са основним прехрамбеним намирницама и хигијенским потрепштинама грађанима који су највише угрожени пандемијом Ковид-19. Осим пакета, поједине општине и градови добиће и дезинфекцијска средства, медицинске постељине за изолаторије, материјале за шивање маски и шиваће машине, те храну за јавне кухиње.

ПРО-Будућност је пројекат Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) за изградњу мира и повјерења међу грађанима који проводи организација Catholic Relief Services (CRS) са партнерима у 75 локалних заједница. Настојећи пружити подршку када је најпотребнија, дио средстава овог пројекта преусмјерен је за помоћ која је припремљена у договору са представницима локалних заједница.

Од почетка ванредне ситуације ми смо у сталном контакту са нашим заједницама. Оне су нам увијек на првом мјесту. Иако је у основи нашег пројекта изградња мира, успјели смо наћи рјешење да пружимо ургентну помоћ, јер је логично да одговоримо на њихове потребе и пружимо подршку у овим тешким временима“, каже Мајда Бехрем-Стојанов, директорица пројекта ПРО-Будућност.

Помоћ ће бити достављена у локалне заједнице, одакле ће их дијелити тимови волонтера, организације и штабови цивилне заштите поштујући правила заштите од корона вируса. У неким случајевима ће представници једне општине достављати помоћ својим сусједима из друге – попут Грачанице и Петрова, Теочака и Угљевика, Зенице и Завидовића, док ће напримјер, Приједор, Модрича и Сребреница маске које буду шили дијелити и у Санском Мосту, Оџаку и Братунцу.

Чињеница да и у оваквим ситуацијама људи мисле једни на друге, помажу једни другима и прелазе границе општина и ентитета да би помогли својим сусједима, ма које националности они били, показује не само да међу људима постоји солидарност, већ да је она веома јака. То је резултат повјерења које смо заједно градили све ове године кроз ПРО-Будућност и које ћемо наставити јачати и даље“, каже Бехрем-Стојанов.

Пакети помоћи за локалне заједнице креирани су на основу њихових потреба и захтјева. Kако појашњавају у пројекту ПРО-Будућност, упутили су позиве у 75 општина у којима дјелују и у најкраћем року јавиле су им се 53 са захтјевима за оним што им је најпотребније. Будући да им је остало још средстава, надају се да ће у наредном периоду моћи пружити потребну подршку и преосталим заједницама у којима дјелују.

Filter 2019