Tue. Sep 29, 2020
ћирилица /latinica

JUGOVIĆ: Poništićemo dozvolu za izgradnju hidrocentrale

Izvor: SRNA

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je danas da se opštinski odbori SNSD, NDP, SP i DEMOS, odnosno sve strukture koje čine lokalnu vlast, protive izgradnji mini hidrocentrale na rijeci Prače i da će građevinska dozvola biti poništena.

Jugović je najavio da će na sjednici Skupštine opštine u srijedu, 29. aprila, inicirati da se donese moratorijum u kojem će biti navedeno da je opština protiv izgradnje hidroelektrana na rijeci Prači, od izvora pa do granice sa Federacijom BiH, da bi na taj način zaštitili prirodu i stali na stranu ekologije.

Jugović je na konferenciji za novinare rekao da su se danas okupili kako bi podržali Odbor Mjesne zajednice Podgrab koji se protivi izgradnji mini hidrocentrale.

“Na sastanku sa šefovima klubova odbornika partija, koje čine vladajuću koaliciju u opštini Pale, jednoglasno smo odlučili da stanemo uz narod, da ih podržimo u njihovom zahtjevu da se zabrani izgradnja hidrocentrale Kadilo vrelo na rijeci Prači”, naveo je Jugović.

On je naveo da se u prethodne tri do četiri godine mnogo toga promijenilo, zahvaljujući Jahorini i potencijalima koje opština Pale ima.

Smatramo da je odluka da se poništi dozvola za gradnju dobra i ispravna i iza nje stoje svi opštinski odbori koji čine vlast na području opštine Pale“, istakao je Jugović.

On je podsjetio da je građevinsku dozvolu izdala opština Pale 2017. godine, ali da je tome prethodio dug postupak u kojem nije učestvovala aktuelna vlast.

Inicijativa za izgradnju mini hidrocentrale počela je 2012. godine kada je trebalo stati i usprotiviti se. Međutim, tadašnja lokalna vlast nije reagovala, a izvođači radova su 2014. i 2015. godine dostavili studiju, ispunili urbanističko-tehničke uslove i dobili ekološku dozvolu čime su stekli sve uslove da dobiju i građevinsku dozvolu, koja im je izdata 2017. godine“, pojasnio je Jugović.

Jugović je rekao da su građani Podgraba trebali da se usprotive tom projektu još 2016. godine, kada se izdavala ekološka dozvola, ali u tom trenutku niko nije ništa učinio.

Međutim, tek sad su svi shvatili kakav dragulj imaju u svojim rukama i šta može da se desi ukoliko se izgradi hidrocentrala. Kao načelnik lokalne zajednice uvijek ću biti na strani građana i dati im punu podršku, tako da će građevinska dozvola biti poništena“, naveo je Jugović, dodavši da su već uputili pismo firmi “Strom energija” iz Beograda, koja ima svoje predstavništvo na Palama, a koje stoji iza građevinske dozvole.

Filter 2019