Mon. Sep 28, 2020
ћирилица /латиница

ЈУГОВИЋ: Поништићемо дозволу за изградњу хидроцентрале

Извор: СРНА

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је данас да се општински одбори СНСД, НДП, СП и ДЕМОС, односно све структуре које чине локалну власт, противе изградњи мини хидроцентрале на ријеци Праче и да ће грађевинска дозвола бити поништена.

Југовић је најавио да ће на сједници Скупштине општине у сриједу, 29. априла, иницирати да се донесе мораторијум у којем ће бити наведено да је општина против изградње хидроелектрана на ријеци Прачи, од извора па до границе са Федерацијом БиХ, да би на тај начин заштитили природу и стали на страну екологије.

Југовић је на конференцији за новинаре рекао да су се данас окупили како би подржали Одбор Мјесне заједнице Подграб који се противи изградњи мини хидроцентрале.

“На састанку са шефовима клубова одборника партија, које чине владајућу коалицију у општини Пале, једногласно смо одлучили да станемо уз народ, да их подржимо у њиховом захтјеву да се забрани изградња хидроцентрале Kадило врело на ријеци Прачи”, навео је Југовић.

Он је навео да се у претходне три до четири године много тога промијенило, захваљујући Јахорини и потенцијалима које општина Пале има.

Сматрамо да је одлука да се поништи дозвола за градњу добра и исправна и иза ње стоје сви општински одбори који чине власт на подручју општине Пале“, истакао је Југовић.

Он је подсјетио да је грађевинску дозволу издала општина Пале 2017. године, али да је томе претходио дуг поступак у којем није учествовала актуелна власт.

Иницијатива за изградњу мини хидроцентрале почела је 2012. године када је требало стати и успротивити се. Међутим, тадашња локална власт није реаговала, а извођачи радова су 2014. и 2015. године доставили студију, испунили урбанистичко-техничке услове и добили еколошку дозволу чиме су стекли све услове да добију и грађевинску дозволу, која им је издата 2017. године“, појаснио је Југовић.

Југовић је рекао да су грађани Подграба требали да се успротиве том пројекту још 2016. године, када се издавала еколошка дозвола, али у том тренутку нико није ништа учинио.

Међутим, тек сад су сви схватили какав драгуљ имају у својим рукама и шта може да се деси уколико се изгради хидроцентрала. Kао начелник локалне заједнице увијек ћу бити на страни грађана и дати им пуну подршку, тако да ће грађевинска дозвола бити поништена“, навео је Југовић, додавши да су већ упутили писмо фирми “Стром енергија” из Београда, која има своје представништво на Палама, а које стоји иза грађевинске дозволе.

Filter 2019